Så spil da, Danmark!

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Det er en af de dage, hvor kulturkalenderen bare bugner. Torsdag 25. oktober var datoen for årets Spil Dansk Dag. Over 1.200 steder blev der spillet dansk musik – og i år havde musikken spredt sig ud i alle landets afkroge. På Samsø fik de fornemt besøg af det prisvindende band Girls in Airports, der havde skiftet lufthavnen ud med færgen til Kolby Kaas. De var bare ét af de bands, der i år var med til at gøre Spil Dansk Dagen til Danmarks største musikbegivenhed – med den største folkelige opbakning nogensinde.

De havde glemt at tjekke, hvordan de overhovedet kunne komme dertil. Da Girls in Airports blev spurgt af DJBFA (Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorer), om de ville spille i Tranebjerg Kirke for en flok skolelever på Spil Dansk Dagen, tøvede de ikke med at sige ja. Men der går kun to færger i døgnet fra Sjælland til den solbeskinnede ø i Kattegat; det ved de nu, og det kan godt være lidt af en udfordring, når flere af bandets medlemmer skal spille flere steder på en dag.

– Det er ikke lige på Samsø, vi har spillet mest. Faktisk er det kun to ud af fem i bandet, der har været her før, fortæller Martin Stender, der skriver det meste af musikken til bandet.

Det var ikke kun Girls in Airports, der havde travlt denne dag med at fragte sig fra spillested til spillested. Spil Dansk Dagen, der er en tilbagevendende begivenhed, engagerer hvert år flere tusinde musikere, spillesteder og offentlige rum rundt omkring i landet; alle hylder de dansk musik.

For Girls in Airports er det blevet en tradition at deltage i Danmarks største musikbegivenhed.

– For os er det helt vildt vigtigt at bakke op om et initiativ, der støtter udbredelsen af dansk musik – og ikke kun den slags, der ligger i den kommercielle liga. På Spil Dansk Dagen har alle mulighed for at opleve en masse ny musik, og noget som de måske ikke lige plejer – og det er helt vildt vigtigt. Der er fedt at få muligheden for at give Samsøbørn en morgenkoncert med musik inspireret af Gnawa fra Marocco og vise dem, at hele verden ligger åben, forklarer den ene af bandets to saxofonister, Lars Greve.

Det var da heller ikke et hvilket som helst band, der kom sejlende til Samsø den torsdag. Girls in Airports vandt i 2011 en Danish Music Award for årets bedste Crossover-udgivelse og har turneret i både Kina, Brasilien og New York med deres anden, anmelderroste plade ”Migration”. På Spil Dansk Dagen var turen så kommet til Samsø; til stor glæde for arrangøren Jens Jørgen Øster-Mortensen fra Samsø Musikforening.

– På Spil Dansk Dagen bliver der sat fokus på, at vi har en masse dansk musik – i alle mulige forskellige genrer og afskygninger. Det var lækkert at få besøg af Girls in Airports, og dejligt, at musikken kan komme uden for de store metropoler og herud, hvor den jo i virkeligheden startede. Og så er det rigtig godt for de unge mennesker på Samsø, at de bliver præsenteret for noget nyt, for der sker ikke så meget for den aldersgruppe ellers, forklarer han.

Det var ikke kun på Samsø, at kvaliteten var i top. Niveauet på dansk musik er generelt højt i disse tider; og det smitter af på efterspørgslen. Aldrig er der blevet spillet så meget ny, dansk musik i radioerne, og den interesse kunne spores på årets Spil Dansk Dag, der havde den bredeste, folkelige opbakning nogensinde.

– Spil Dansk Dagen står nu så stærkt i danskernes bevidsthed, at vi kan kalde os en slags musikkens svar på Kulturnatten. Der er musik for enhver smag, og aktiviteterne er spredt ud over hele landet, så danskerne har kort afstand til lokale begivenheder – uanset hvor de bor, lyder det fra Ricco Victor, koordinator på Spil Dansk Dagen.

Gik man glip af dette års Spil Dansk Dag har man en sidste chance i weekenden 26.-28. oktober, hvor der som noget helt nyt afholdes ”Spil Dansk Weekend”. På den måde fortsætter den danske musik hele weekenden i det ganske danske land.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare