Hvorfor skal jeg betale for at spille musik i min butik?

Du skal ikke spørge om lov, før du spiller musik offentligt. Du må altså godt spille musik i din butik uden først at skulle ud og spørge alle kunstnerne og pladeselskaberne om lov. Men spiller du musik offentligt, skal du have en aftale med Gramex om betaling.

Der skelnes mellem offentligt og privat rum: Du kan altså frit spille musik i dit eget hjem. Men når du trykker play i din butik og bruger musikken som en del af det tilbud, der er til kunderne, bliver musikken offentlig. Du skal derfor betale for at bruge musikken som en del af din forretning.

Shampooen i frisørsalonen er også en del af tilbuddet til kunden, ligesom strømmen, der får lyset til at brænde i dine lamper. Du betaler for både strøm og andre driftsudgifter, fordi du bruger produkterne til at gøre din forretning bedre. Det samme gælder for musikken. Det er et produkt, du bruger til at gøre din forretning mere behagelig og kundevenlig. Dem, der laver musikken, skal have betaling for at stille deres produkt til rådighed. Den betaling får de blandt andet via Gramex.