Nørder er de nye rockstjerner

noerd_lille

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Hardcore videnskab og nye opfindelser er ikke kun for nørder i hvide kitler. Musikere kan sagtens være med. Siden oktober er det strømmet til med kreative iværskættere til Vækstfabrikken Lydens Hus i København. Her arbejder musikere, ingeniører og forskere i fællesskab på at udvikle fremtidens lydprodukter. Og der er imidlertid ingen grænser, når tekniknørder møder rockstjerner – var det for eksempel noget med at udgive din næste plade som DNA?

Udviklingsmiljø for musikere og kreative iværksættere

Tiden, hvor musikere var nogle, der udelukkende indspillede og turnerede med deres musik, er for længst forbi, mener Gramex’ direktør, John R. Kristensen. Af samme grund tog han sammen med underdirektør i Gramex, Thomas Maagaard Dyekjær initiativet til dét, der i dag er Vækstfabrikkens Lydens Hus i København.

– Vi ville skabe et sted, hvor manden i jakkesæt kunne møde musikeren med højt hår og ingeniøren med loddekolben. På det tidspunkt (2012 red.) hvor vi gik i gang med de første løse streger til Lydens Hus, talte alle om vækst i Danmark; men ingen gjorde noget ved det. Man fortsatte med at sætte de samme mennesker sammen; og det kommer der ikke meget nyt ud af, mener John R. Kristensen.

Det blev startskuddet til verdens første lydtematiserede Vækstfabrik og et offentligt-privat partnerskab med blandt andre Københavns Kommune, der har gjort det muligt for førende kreative lydiværksættere at mødes i spændingsfeltet mellem musik, teknik og forretning.

Læs: Gramex bag vækstinitiativ 2014

Musikere laver forretning med lyd

Kun fire måneder efter, at dørene er slået op, er pladserne i Lydens Hus så godt som fyldt op. En stor andel af vækstfabrikanterne er udøvende musikere. Det glæder Gramex’ direktør.

– Hele tanken bag, at vi i Gramex udvikler et udviklingsmiljø for lyd, er jo en form for metaforretningsudvikling. Det vil sige et forsøg på at skabe fornyet vækst og gøre kagen større – ikke mindst for vores egen branche – musikken, forklarer John R. Kristensen, der fremhæver, at projektet helt fra begyndelsen har været tænkt internationalt.

Således kan de mange lydiværksættere i Lydens Hus glæde sig over et samarbejde med blandt andre den britiske ambassade, der anført af ambassadør, Vivien Life har budt danske iværksættere velkommen til et af verdens største musik- og iværksættermarkeder på den anden side af Nordsøen.

Læs: Fra Eurovision til Vækstfabrik med visioner

Og der er al mulig grund til at kigge uden for de danske grænser. For til trods for at danskernes potentiale og talent inden for lyd er stort – også historisk set – så sker der ting ude i verden, som er værd at bemærke.

Når videnskabsmænd møder rockstjerner

For nylig offentliggjorde det amerikanske band, OK Go, der før har koblet videnskab og teknologi med musik – at de vil genudgive deres fjerde album, Hungry Ghots som DNA.

Du hørte rigtigt. Bandet har rådført sig med førende forskere på området. Og uden at gå i detaljer er det noget med nogle nukleotider, der kan omdanne store mængder data til væske, og som derefter kan indkodes i lytterens DNA. Lykkes det, kommer det til at betyde, at lytteren skal tilbage på laboratoriebordet for at kunne høre musikken. Det er ikke så afgørende, mener forsanger, Damian Kulash der understreger, at det er selve tanken om, at musikere kan være med til at skubbe til videnskaben, der er det interessante.

– Nørder er de nye rockstjerner, udtaler han i et interview til The Guardian.

Gramexdirektøren er enig. Der er tale om idéer, som hverken musikeren eller ingeniøren selv ville kunne finde på, hvis de sad i hvert sit laboratorium eller studie, forklarer han.

– Når man samler iværksættere med vidt forskellige baggrunde, så går inspirationen og videndelingen begge veje. Sammen kan de tænke større og vildere – det synes jeg allerede, at vi ser i Lydens Hus, hvor der er opstået nye samarbejder og forretningsidéer på tværs af iværksætterne. Om det bliver til DNA eller DMA (Danish Music Award red.), det må tiden jo vise, afslutter han.

Læs mere

Fremtidens musikere er fra it-universitetet?

 

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare