(L)EGO goes Gaga

lego_lille

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Der var noget nær lynchstemning på Twitter tidligere på ugen. Anledningen var Lady Gagas nyeste video “G.U.Y.”. Og det var hverken musikken eller den letpåklædte popsangerinde, der var genstand for vrede og debat. Det var såmænd Gagas klodsede kostume.  ”Iført” en torso af gule legoklodser optrådte hun i præcis det samme outfit, som danske Per Vers brugte på sit albumcover tre år tidligere. Det fik dollartegnene frem i øjnene på tilfældige Twitter-brugere og raptilhængere. For hvordan kan det samme kunstværk havne i hænderne på to forskellige artister? Pirateri eller klodset kopi?

Han var selv den første til at påpege det. Den populære, danske rapper Per Vers lagde et billede op af sit eget albumcover “EGO” fra 2011 flankeret af et billede af Lady Gaga fra hendes spritnye, spektakulære musikvideo, der blev offentliggjort tidligere på ugen – og det var ikke til at tage fejl af. Dét, der på den danske rappers cover udgjorde en mere eller mindre suicid legoklodsfigur, udgør torsoen – ganske vist kun i to sekunder – på Gaga i hendes otte minutter lange musikvideo “G.U.Y.”.

Se, billedet af de to “klodsede” kunstnere på Twitter

Kunstværket, der er lavet af gule LEGO-klodser, hedder “Yellow” og er udformet af den amerikanske kunstner, Nathan Sawaya. Han har gjort det til sin métier at bygge ting i LEGO. Og det er tilsyneladende ikke kun de farverige danske klodser, han har forelsket sig i – han har også et godt øje til musik. Det har således ført til, at der nu er hele to kunstnere på hver sin side af Atlanten, der har fået fingrene i den gule klodsmajor.

Copycat! Lawsuit! Tyveri! Tweets og beskyldninger var der nok af. Hovedpersonen selv tog det mere stille og roligt. To timer efter, at Per Vers havde offentliggjort det mærkværdige sammenfald, manede han tropperne til besindighed.

– I er søde. Ingen millioner til mig. @NathanSawaya har licenseret sit billede til mig OG til Gaga. Havde blot optur over at være “firstmover”, skrev rapperen på sin Twitter-profil.

Det er nemlig fuldt ud lovligt – så længe man har rettighedeshaverens accept – at bruge et (billede af et) kunstværk i forbindelse med et cover, en musikvideo, en reklame eller lignende. Til gengæld er rettighedshaveren i sin fulde ret til – i det omfang aftalen tillader det – at licensiere samme billede mere end én gang. Præcis som musikere og musikselskaber kan stille samme sang til rådighed i flere forskellige sammenhænge.

Både Gaga og Per Vers har således købt sig retten til at bruge billedet, men hvad originalitet angår, vil det – i det mindste i dette tilfælde – være den danske rapper, der forbeholder sig retten som first-mover.

I modsætning til musikbranchen sker det noget oftere i bogbranchen, at to omslag er identiske. Og mon ikke det føles som en noget flad fornemmelse, når dét billede, der skulle indramme en potentiel bestseller-historie, viser sig at være brugt som omslag på adskillige andre bøger.

Se de mest uheldige sammenfald af bogcovers

Det er dog lykkedes Gramex at finde et dansk band, der har gjort brugen af licensierede billeder til en del af deres identitet og strategiske markedsføring. Men her er der vist ingen fare for, at billederne bliver brugt af andre bands – bedøm selv:

Læs artiklen: Who the f**k is Sonja?

Sidder du med et eksempel på to (eller flere) albumcovers, der ligner hinanden til forveksling, så giv os et tip.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare