Musik spiller EM-medaljerne i hus

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Nabiha_EM_presse1Håndbold-EM er netop afsluttet. I år var det Danmark, der lagde hal til. Måske var du blandt de entusiastiske tilskuere på tribunen eller foran tv-skærmen, der fulgte de danske håndboldherrer fra den første kamp mod Makedonien til finalen mod Frankrig? Lagde du mærke til lyssætningen, de mange rød-hvide flag og bandereklamerne? Lagde du også mærke til, hvordan lyd var en del af oplevelsen?

Allerede inden holdene kom på banen i Boxen i Herning til den aller første kamp mod Makedonien, var musikken nemlig i spil.

Danske Nabiha sang den officielle EM-sang ”Bang That Drum”, skrevet til lejligheden. En sang, der ikke bare spilles i de danske haller under EM, men også i resten af Europa – formodentligt længe efter mesterskaberne er klinget helt ud.

Så var der fællessang med dansk og makedonsk nationalmelodi. Under kampen blev der spillet musik efter hver scoring; der blev sunget slagsange fra tilskuerrækkerne og klappet i takt. Også i halvlegen blev der skruet godt op for volumen på EMs officielle playliste, som publikum efterfølgende kunne streame på Spotify.

Musik er med til at skabe en meroplevelse – det vil sige en oplevelse, der rækker ud over selve begivenheden; i dette tilfælde håndboldkampen.

Forestil dig, at musikken ikke havde været der. To minutters stilhed ville ikke gøre noget – måske tværtimod – men en hel kamp uden lyd ville være en tam fornøjelse. Musik løfter med andre ord stemningen. Og det er slet ikke tilfældigt.

Ifølge Professor Gert Tinggaard Svendsen, der til daglig forsker i tillid på Aarhus Universitet, er musik en vigtig kilde til sammenhængskraft og sammenhold i et samfund – men også i en landskampsituation som i søndags.

– Den nyeste forskning inden for neurologi viser, at hvis vi samarbejder; hvis vi er i en forening, og der kommer et samarbejde i gang, så får vi det godt; det giver en god følelse. Og det samme gælder inden for musik. Når vi spiller musik eller synger sammen med andre, udskilles det samme hormon, nemlig oxytocin. Det er et lykkehormon, som kroppen udskiller; en følelse af velvære, forklarer han i et tidligere interview til Gramex.

Blandt andet derfor er musikken et vigtigt redskab – når der skal underholdes, sælges billetter og vindes medaljer. Publikum skal have en god oplevelse, der strækker sig helt til næste landskamp – hvor de igen tropper trofast op på tribunen.

– Skulle der afholdes et VM i tillid, så ville vi (Danmark red.) få en stor guldmedalje hængt om halsen, lyder det fra Gert Tinggaard Svendsen.

Det rakte ikke helt til EM-guld i håndbold, men det blev til en flot sølvmedalje – ikke mindst takket være musikken, der gennem hele EM var en væsentlig medspiller.

(Redigeret 5. februar 2014)

Læs interview med Gert Tinggard Svendsen om musik, tillid og sammenhængskraft

Lyt til “European Handball Championship 2014 – Official Playlist

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare