Musik redder liv

dirigent_lille

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Det er hverken Beethovens symfoni, Mozart eller Stravinskij, som de fleste forbinder med at blive indlagt på et sygehus. Men på Nordsjællands Hospital spiller musikken en langt større rolle, end patienterne umiddelbart kan se. Her er lægerne nemlig i lære som dirigenter. Det giver dygtigere ledere, større overblik og bedre patientsikkerhed – og kan i sidste ende redde liv.

Musikbranchen kommer læger til undsætning

Hurtige beslutninger og klar kommunikation kan være forskellen på liv eller død på et moderne akuthospital. Det ved de på Nordsjællands Hospital. Derfor har de som det første hospital nogensinde allieret sig med de bedste på området, nemlig musikbranchen.

Bag chefdirigentpulten står Ture Larsen. Han skal undervise lægerne i nonverbal kommunikation, det vil sige i bl.a. gestik og kropssprog. Udover at være ph.d. studerende er Ture Larsen orkesterdirigent og har mange års erfaring med at dirigere og styre adskillige musikere på én gang uden at bruge et eneste ord – kun ved hjælp af dirigentstok, krop og gestik.

Det er den viden, han nu skal videregive til lægerne i Nordsjælland, og som skal bringe dem i top, når det gælder patientsikkerhed og teamledelse. De to ting hænger nemlig sammen, forklarer klinisk lektor og overlæge Randi Beier-Holgersen, Kirurgisk Afdeling på Nordsjællands Hospital i et interview til P4.

– Jo bedre teamleder, du er, jo bedre har du fat om dit team, og desto større sikkerhed er der i behandlingen, forklarer hun.

Bygger bro mellem brancher

Brobygningen mellem hospitalsbranchen og musikbranchen glæder adm. dir. John R. Kristensen, Gramex, der forventer at se flere lignende partnerskaber fremover.

– Der findes allerede flere eksempler på, at musikken kan tilføre værdi til sygehusenes praksis – fx bliver der i dag afspillet musik i flere ambulancer, på fødestuer og opvågningsafsnit, fordi man har fundet ud af, at musikken kan berolige patienterne og være med til at nedsætte stress, så de kommer sig hurtigere, forklarer han og fortsætter:

– Et projekt, som det, der lige nu kører på Nordsjællands Hospital, er interessant, fordi man her bruger musikerens kompetencer meget direkte. Jeg tror, at man vil se langt flere af disse samarbejder fremover, hvor musikere går ind og hjælper virksomheder med at øge deres ydeevne og produktivitet – fordi de simpelthen har et andet blik for kommunikation og samarbejde, forklarer Gramex-direktøren.

Musik skaber værdi

Uddannelsen af lægerne er allerede i fuld gang – og er hjulpet godt på vej af TrygFonden, der indtil videre har støttet projektet med over en halv million kroner. Og det er ikke en helt almindelig dag på ”kontoret”, når dirigent Ture Larsen går i gang. Udstyret med ghettoblastere på maven, der udsender lyde, som simulerer forskellige funktioner, der knytter sig til behandlingen af en akutsyge patient eller en hjertestopspatient, bliver lægerne skiftevis dirigeret til at aktivere og deaktivere deres “lyd” og dermed deres bidrag til den samlede symfoni.

Det hele foregår uden et eneste ord. Til gengæld er der masser af bevægelse og øjenkontakt fra teamlederen i midten. Og ifølge overlægen kan man allerede nu se de første resultater af den musikalske træning.

– Det, jeg ser, er, at teamlederne træder i karakter. At de ved og er bevidste om, at de har en lederrolle. De retter sig op, har øjenkontakt, tør være i rummet, lyder det fra en begejstret Randi Beier-Holgersen, der ikke er i tvivl om, at satsningen på musik kan være med til at redde liv.

Læs mere

Mere lyd, mindre stress, tak!
Lyt for livet
Musik virker mod stress

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare