Mere ny dansk musik finder vej til radioen

Af Rie Toldam Knudsen, Gramex

on_air_570

Tendensen er klar: Danskerne bliver tilbudt mere varieret ny dansk musik i radio/tv og mindre massiv afspilning af de samme store radiohits i dag end for fem år siden. Det viser nye tal fra Gramex.

Over halvdelen af de 1.500 nye danske udgivelser, der blev spillet i radio/tv i 2013, blev spillet under 50 minutter totalt. Det svarer til max 16 afspilninger af en sang på 3 minutter. En tredjedel blev spillet max 10 minutter igennem året.

For fem år siden var niveauet det halve, og kun 15 % af udgivelserne blev spillet under 10 minutter. Til gengæld blev der dengang spillet store radiohits i massivt mange flere minutter – hele 19 % af de afspillede nye danske udgivelser blev spillet over 1.000 minutter i 2009. I 2013 var det kun 12 % af dem, der opnåede airplay i det omfang.

Statistik fordelt på afspillede minutter

Anette Kure Corneliussen, medlemschef i Gramex, forklarer tendensen:

– Det ændrede afspilningsmønster i radioen skyldes først og fremmest DR’s DAB-kanaler, der præsenterer rigtig meget af den nye danske musik. Måske bliver det enkelte nummer kun spillet en gang eller to eller 10 – men det betyder, at der er flere titler i rotation, og at langt flere musikere og pladeselskaber i dag oplever at få deres musik igennem til radioen.

– Alle os andre får på den måde adgang til et bredere udsnit af den nye danske musik, når vi åbner for radioen. Og bliver måske mindre trætte af at høre de samme monsterhits om og om igen. Det synes jeg er positivt, afslutter Anette Kure Corneliussen.

Anders Bøtter er radiovært på DR’s DAB-kanal P6 Beat og en af dem, der spiller rigtig meget ny dansk musik både i hans faste morgenprogram, Morgenbeatet, og i metalprogrammet Sort Søndag:

Kan du genkende tendensen i tallene?

– Ja, det kan jeg helt sikkert. Vi er uden tvivl den kanal, der breaker flest danske navne. Og så er breaker jo et mærkeligt ord, for så lyder det som om, de går hen og bliver kæmpestjerner og sælger helt vildt. Det er jo ikke det, det handler om. Men vi breaker dem på den måde, at de kommer i radioen og kan blive hørt af en stor del af befolkningen, hvis de gider lytte efter.

Hvem bestemmer, hvad der bliver spillet i dine programmer?

– Jeg spiller i morgenprogrammet både det, som er i rotation, og det, jeg selv vælger. I Morgenbeatet og de andre programmer på P6 Beat har vi en playliste, men endnu vigtigere har vi en overordnet musikprofil. Så det siger sig selv, at jeg skal lave et morgenprogram, som gennemsnittet af P6 Beats lyttere vil kunne lide. Nok så meget som jeg har lyst til at spille Slayer hver morgen, så vil det nok ikke være nogen særlig god ide, så lever jeg ikke op til det, programmet skal kunne.

– Vi har en playliste, fordi det er umuligt at lave radio i den mængde, man skal lave radio i dag, hvis man ikke har en playliste. Det er ikke et diktatur ovenfra, men hvis jeg skal sende radio hver eneste dag, som jeg gør, så kan jeg ikke sidde og lave min egen playliste – det har jeg simpelt hen ikke tid til. Men jeg gør altid det, at jeg bytter rundt på numrene, sletter de numre, jeg ikke gider spille, og putter nye ind, hvis jeg har fundet noget, jeg synes passer bedre til.

– I Sort Søndag har jeg helt frie hænder til at vælge musik, for der er sgu ingen andre, der har forstand på den genre, siger Anders Bøtter med et stort grin.

Hvor stor en del af musikken i Sort Søndag er dansk?

– Der spiller jeg sindssygt meget dansk musik. I selve programbeskrivelsen ligger, at programmet skal være definerende for metalscenen i Danmark. Så dels er det mit job at følge med i, hvad der sker på den danske metalscene, men udover det, synes jeg selv, det er en af de fornemmeste public services, der er: at fremme den danske musik – især vækstlaget.

– Mit bud er, at mellem en tredjedel og en fjerdedel af den musik, jeg spiller, er dansk. Og der er ny dansk musik i hvert program. Om det så er fem numre eller et enkelt nummer, det varierer. Nogle får en enkelt afspilning og andre får flere. Det er hele tiden noget med at tage en føler.

– Jeg er helt sikkert en af de flittigste kunder i DR’s diskotek, slutter Anders Bøtter.

Anders Boetter_570

Bag tallene

Gramex laver hvert år statistik på de udgivelser, der er registreret hos Gramex, og den musik, der er afspillet i radio/tv.

Den her statistik omfatter danske udgivelser registreret hos Gramex og afspillet i DR, TV2 eller de kommercielle radiostationer i 2013.

Se årets statistik over danske udgivelser registreret hos Gramex
Se flere af årets statistikker fra Gramex

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare