Melodi Grand Prix: Grøn eller garvet?

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

 Emmelie_MGP_2013_tekst

De danske deltagere, der skal dyste om pladsen til Det Internationale Melodi Grand Prix, er fundet. Ti deltagere skal på scenen i Odense 8. marts og forsøge at overbevise danskerne om, at de er den rette at sende til Refshaleøen i maj. Og det bliver noget af en opgave – ikke mindst at skulle gå i fodsporerne på den barfodede Emmelie de Forest, der sidste år sang sig til en overbevisende, international sejr. Men hvad kræves der egentlig af en Melodi Grand Prix deltager?  Er det erfaring eller uprøvede kræfter, der skal til for at synge musikguldet hjem? Gramex ser nærmere på de danske deltagere – fra grøn til garvet.

Det er en broget skare af kunstnere, der møder én, når man kigger på listen over de ti danske deltagere, der skal kæmpe om retten til at repræsentere de rød-hvide farver til maj. Der er lidt af hvert – de garvede, de grønne, de unge, de kendte og de mere eller mindre ukendte. At dømme ud fra antallet af udgivelser, der er registreret hos Gramex, er der stor spredning på deltagernes erfaring.

I den garvede ende har vi kunstnere som Anna David og Bryan Rice, der har udgivet henholdsvis fire og tre soloalbums. Det er Anna Davids debut som Grand Prix-sanger, hvorimod Bryan Rice tidligere har optrådt i Grand Prix-sammenhænge og sågar i 2010 sunget sig til en anden plads.

De får selskab af Sonny – bedre kendt som danseren Sonny Fredie-Pedersen. Han har imidlertid ikke kun brugt tiden på at danse, men har også udgivet i alt 4 albums: Et Album med tidligere dansepartner Jeanne, to albums med søster Gigi og endelig et album, hvor han er solo.

Til trods for sin unge alder hører Basim også til blandt de mere garvede deltagere. Udover at have stået på scenen adskillige gange i X-Factor-regi, har den unge sanger udgivet hele to albums i eget navn.

At dømme efter antallet af udgivelser er han en mindre prøvet deltager. Danni Elmo lægger navn til ét soloalbum; til gengæld har han stået på scenen to gange tidligere ved det danske Melodi Grand Prix. Det rakte i 2006 til en flot anden plads. Spørgsmålet er, om det har givet ham erfaring nok til at tage guldet hjem i år?

Til gruppen af de mere “grønne” deltagere hører Rebekka Thornbech, der med sin ene single registreret hos Gramex, skal forsøge at overbevise danskerne om, at hun med “Your Lies”  kan løfte arven efter Emmelie de Forest. Også Nadia Malm har noget at skulle bevise. Helt uprøvet er hun dog ikke; som stemmen bag to populære singler med Svenstrup & Vendelboe og med én single i eget navn, er det ikke første gang, at den unge sangerinde står over for et større publikum.

Det samme gælder Michael Rune, der trods sit beskedne antal af udgivelser, nemlig to singler i alt, har optrådt med sin saxofon på adskillige clubscener verden over. På scenen i Odense får han selskab af Natascha Bessez, som endnu er et ubeskrevet blad i Gramex’ katalog.

Og endelig er der Emilie Moldow, som endnu ikke har udgivet noget, men som har stået på scenen til børnenes MGP i 2011; måske har det givet hende de fornødne tricks til at vinde både børn og voksnes stemmer til dette års danske Melodi Grand Prix.

Om det er erfaringen eller blot den rette indstilling, der skal til for at vinde danskernes og senere hele verdens Grand Prx-hjerter, er umuligt at spå om. Ser man på sidste års vinder, Emmelie de Forest, var det næppe antallet af udgivelser, der gjorde udslaget – indtil hun storhittede med “Only Teardrops” havde den unge sangerinde ikke udgivet en eneste tone ifølge Gramex’ registreringer.  

Gramex ønsker alle ti deltagere held og lykke i Odense – både garvede og grønne.

 

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare