Lyt for livet

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Du behøver ikke være mere end et klik væk fra et bedre og mindre stressfyldt liv. Trykker du play på anlægget, mp3-afspilleren eller computeren og lytter regelmæssigt til din yndlingsmusik, sænker du stressniveauet. Det viser ny forskning fra Göteborg Universitet.

Glem alt om panfløjter, violiner og gonger – hvis du er til heavy metal er det det, du skal sætte på, når du har brug for en timeout. Ikke alene betaler det sig at slappe af til musik, det betaler sig også at lytte til den musik, man allerbedst kan lide.

En doktorafhandling fra Göteborg Universitet foretaget af ph.d.-studerende Marie Helsing viser, at folk, der jævnligt hører musik, føler større fysisk og psykisk velvære. Det sker, fordi musik har en evne til at vække positive følelser i os, som så igen er med til at nedsætte stressniveauet. Studiet viser desuden, at det er helt afgørende, at lytteren selv har valgt musikken – så det matcher humøret – og at det er musik, som vedkommende kan lide.

Resultaterne bygger dels på en spørgeskemaundersøgelse med 207 deltager og dels et interventionsstudie. Her lyttede 21 deltagere i to uger til musik, de selv havde valgt, mens den anden halvdel var henvist til at slappe af uden musik.

Resultaterne er tydelige. Musik vækker positive følelser og har en afslappende virkning, som kan forbedre velvære og helbred hos den lyttende. I gruppen af testpersoner, der lyttede til musik, de selv havde valgt, observerede man desuden, at stresshormonet kortisol blev mindsket – i modsætning til kontrolgruppen, der slappede af uden musik.

Derudover viser resultaterne, at det bedste man kan gøre efter en stresset arbejdsdag er at skrue op for anlægget.

– Det tyder på, at man ved at lytte aktivt til selvvalgt musik hver dag i få minutter, når man kommer hjem fra arbejde, kan nedsætte stress, konkluderer Marie Helsing i sin afhandling.

Så på med yndlingspladen og hørebøfferne – og lyt for livet!

 

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare