Lyd og lirekasser i det fri

Jacob Kirkegaard_530_4

Af Rie Toldam Knudsen, Gramex

Har du tid i pinsen? Få udvidet din lydhorisont omgivet af sprød lysegrøn natur og rå industrikultur.

Open Air Academy er en helt ny slags festival ved Mølleåen og den tidligere klædefabrik Brede Værk nord for København, der udfordrer og stiller spørgsmål – blandt andet til lyd og musik:

Et miav, en melodi, den knitrende radio, vinden hvid støj, vaskemaskinen – livet er fuld af lyd. Hvad betyder lyde, hvad kan lyd, hvad lytter vi til og hvorfor?

Golden Days, der står bag, beskriver selv det nye friluftsakademi som ”en festival og flabet folkeuniversitet på én og samme gang for alle, der vil udfordres og blive klogere – og som kan lide frisk luft, natur, vin, videnskab, musik og fællesskab.”

På festivalens lydside i Mølleådalen kan du blandt andet:

  • tage med på en lytter i en samtale om lyd, støj og stilhed mellem lydkunstner Jacob Kirkegaard, musiker Bjørn Svin, lydforsker Ingeborg Okkels og antropolog Therese Thorstholm. Læs mere
  • høre musiker og forfatter Kristian Leth fortælle, hvordan radiomediet kan bruges til at finde og vise nye sider af både kendte og ukendte musikværker. Læs mere
  • kigge forbi lydkunstner Mads Bech Paluszewski-Haus lydværksted, hvor han laver musikinstrumenter af ting fra skoven, gammelt genbrug og halvspiste ostemadder. Læs mere
  • opleve radiostationen The Lake med crewet fra Efterklang, der normalt sender fra Lydens Hus, sende live-radio ud i naturen og ud i æteren om lyd og hvordan vi lytter. Læs mere
  • tage med en af landets helt store live-performere af eksperimenterende elektronisk musik, Bjørn Svin, på lydwalk ud i det blå, når han samler lyde og gør dem til musik. Læs mere

Open Air Academy lokker også med musik fra DJ-pulte, live-orkestre og klangeksperimenter med klassiske rødder – og en enkelt lirekasse. Og masser af “lydløse” arrangementer.

Med musikbriller og hørebøffer på er det svært for Gramex’ vicedirektør Thomas Maagaard Dyekjær ikke at glæde sig over den nye festivals lyd- og musikprogram:

– Det er interessant, hvordan lyd i den grad er med på programmet for den her helt nye slags festival som det her. Vel og mærke ikke bare i form af hyggejazz eller baggrundsmuzak, men med lydsiden helt fremme i fokus for samtale, undren og indsigt.

– Vi er mange, der er optaget af lyd og musik – ikke mindst i Lydens Hus, der er fuld af både kreative og tekniske iværksættere, der arbejder med lyd hver eneste dag. Men det er en interessant – og glædelig – tendens, at vi er stadig flere, der stiller spørgsmål til alle livets lyde og efterspørger indsigt og kvalitet også på det her område. Alene det kan være med til at bringe værdi tilbage til musikken, udtaler vicedirektør i Gramex Thomas Maagaard Dyekjær.

Lydens Hus blev etableret 1. oktober 2014 på initiativ af Gramex og Væksthus Sjælland i partnerskab med Væksthus Hovedstadsregionen og Innovationsnetværket Dansk Lyd og med økonomisk støtte fra Københavns Kommune.

Læs om Open Air Academy 23.-25. maj
Følg Lydens Hus på Facebook

(21.05.15)

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare