Juletid er spilletid

Af Rie Toldam Knudsen, Gramex

Med juletiden følger et hav af ny – og gammel – musik, der slås om at ende under juletræet og i vores ører. Men det er ikke kun musiksalget, der optrappes ved juletid. Det er også højsæson for rigtig mange sangere og musikere, der synger og spiller i kirkerne op til jul.

En af dem er Mette Bomholt. Hun er uddannet trompetist fra Det Fynske Musikkonservatorium og arbejder til daglig i Gramex’ afdeling for medlemsservice og repertoire. Her sidder hun først og fremmest med de mange studielister, cd’er og lydfiler, der dumper ind i mailboksen og postkassen hver eneste dag. Ved siden af jobbet spiller hun trompet. Og hvert år går hun tidligt på juleferie fra Gramex for at komme ud og trutte julen ind.

Hvor vigtig er juletiden for dig som musiker?

– Det er helt klart de måneder, jeg har allermest at lave – fra 1. november til 1. januar. Det er en vigtig tid for mig, også økonomisk, men også en hyggelig tid. Jeg elsker julen og alle de traditioner, der følger med – også på musikfronten.

Glæder du dig til juletiden og alle spillejobbene, eller er det noget, der skal overstås?

– Det er altid noget, jeg glæder mig til. Selvom det er en travl tid, og jeg godt kan få hjertebanken, når jeg lige kigger kalenderen igennem inden december, så nyder jeg alligevel hvert sekund. Jeg har spillet julegudstjenester i den samme landsbykirke uden for Kerteminde de sidste 20 år. Jeg har det sådan, at det slet ikke kan blive jul, hvis ikke jeg skal ud og spille.

Hvad er dit favoritjob her i julen?

– Det vil altid være juledag den 25. december. Der er en helt anden ro i kirken end juleaftensdag, hvor der altid er mange forventningsfulde børn. Og så synes jeg, de salmer, man synger juledag, er utroligt smukke. Det er jo et andet repertoire end juleaftensdag, hvor det er velkendte salmer, som børnene også synger i skolen.

Hvilken julesalme er din favorit at spille?

– Jeg holder meget af ”En rose så jeg skyde” og ”Julen har englelyd.”

Kan man knibe en tåre og spille trompet på samme tid?

– Det kan man faktisk godt. Det har jeg prøvet flere gange, når jeg har spillet til bryllup eller begravelse. Som regel lægger jeg først mærke til det, når nummeret er overstået. Jeg spiller ofte med lukkede øjne og opdager først, når jeg åbner øjnene igen, at jeg har våde øjne. Så ja, det kan man godt.

Har du et godt råd til alle os, der kun kommer i kirke til jul?

– Sluk mobilen. Kom i god tid. Tjek dagspressen inden, og hvis du har børn, kan du med fordel vælge den tidlige gudstjeneste – de er tit lidt mere børnevenlige end de senere gudstjenester. Og så ellers bare kom og nyd den times tid, sådan en julegudstjeneste varer. Og lad julefreden sænke sig.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare