Julehymns from Nineveh

Det sker hvert år til jul. Helt nye julehits og fortolkninger af kendte juleklassikere spirer frem – tilpas tæt på det store julesalg. Og det er sjældent, at der er tale om de helt store overraskelser, når kunstnere forsøger sig med det sagnombundne julealbum. Ikke desto mindre var det lige, hvad det var – en overraskelse – da det fremadstormende, danske folkpop-band Hymns from Nineveh sidste år udgav pladen ”Endurance in Christmas Time”. Et julealbum med meget andet og mere end bjældeklang og stryg. Gramex har talt med forsanger Jonas H. Petersen, der elsker julen og ikke er bange for at vise det i sin musik.

Hvad betyder julen for dig?

– Jeg er vild med julen! Jeg elsker kontrasterne i den. Det er lysets kamp mod mørket, hvor vi tænder stearinlys i hele hytten og sætter lys i vinduet for at holde det store, tætte mørke på afstand. Det er en smule krampagtigt, men også meget smukt! Jeg bliver også ansporet af julen som en åndelig tid og en tid til fordybelse over for det materielle, som vi fylder juletiden med. Jeg elsker begge dele. Men jeg er også heldig – jeg har venner og familie, som jeg godt kan lide at være sammen med, og som godt kan lide at være sammen med mig. Det er et privilegium, som det bestemt ikke er alle, der har. Og her har vi endnu en kontrast. Nogle har nogen, mens andre ingen har. Julen er overflodens tid og manglernes tid, og for dem, der mangler eller savner, kan julen være pissesvær at komme igennem.

Hvordan kommer det til udtryk i din musik på ”Endurance in Christmas Time”?

– Pladen handler i høj grad om disse kontraster. Det er en plade, der handler om at udholde julen, men på et lidt højere plan også at udholde – eller bare leve – livet som sådan, for de kontraster, der er til stede i julen, er også til stede alle andre dage af året – de bliver bare af forskellige årsager maksimeret i juletiden.

Hvad fik dig til at lave et julealbum – det lyder ikke som om, at det udelukkende har handlet om at lave et radiohit?

– Ikke kun det i alt fald, haha! Vi udgav 5 af julesangene, som er på albummet, som en EP allerede i 2009, så det med julen har jeg beskæftiget mig med i en del år netop på grund af, at jeg er fascineret af julens kontraster. 2011 var for mig én stor kreativ eksplosion, som udmøntede sig i 2 albums og massiv koncertvirksomhed. Det var midt i denne slipstrøm, at jeg fik ideen om at det kunne være sjovt at prøve at se, om man kunne lave et godt julealbum på ekstremt kort tid. Jeg tror, at jeg skrev 9 sange på tre-fire uger; så arrangerede vi dem i et par uger og indspillede dem på 5 dage. Så det var dels drevet af denne årelange fascination og så den kunstneriske leg med og mod tiden. Og så selvfølgelig en grådig drift mod julehittet, det er klart.

Har det været anderledes at skrive julesange end ”almindelige” sange?

– Jeg synes egentlig ikke, at det er anderledes at skrive. Måske er det lidt nemmere, fordi der er et tematisk udgangspunkt, som allerede foreligger – man skal ikke skabe udgangspunktet selv. Jeg kan godt lide at arbejde med en strukturel ramme, som jeg kan skabe ud fra, og som kan udvide sig. Jeg har lært, at det er sådan, at jeg arbejder bedst. Der er en lille smule bjældeklang på pladen, men vi har bevidst været ret varsomme med brugen af den!

Har du selv en julefavorit?

– Jeg lytter ret meget til Sufjan Stevens’ “Songs for Christmas” og hans nyeste og semi-vanvittige “Silver & Gold”. Skal jeg vælge én julefavorit, så bliver det altså nok en salme – måske “Mit hjerte altid vanker” af Brorson. Den er vild.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare