Hvorfor musikbranchen?

jeppe_535

Af Frederik Sloth, 15 år, ungdomsreporter i erhvervspraktik hos Gramex

Hvad skal man vide, hvis man som 15-årig går og overvejer musikbranchen som karrierevej?

Det her er Jeppe Vingum. Han er projektleder i Royalties – et forløb, der klæder fremtidens professionelle musikere og branchefolk på til en karriere i musikbranchen. Samtidig er han guitarist og Gramex-medlem.

Jeg møder ham hos Volcano i Lydens Hus til en snak om den danske musikbranche som karrierevej.


Kan du fortælle lidt om dig selv, og hvad du laver i musikbranchen?

– Jeg er 32 år og uddannet fra universitetet i Digital Design og Medievidenskab og senere Digital Design og Kommunikation på IT Universitetet. Men siden jeg var 10-11 år, har jeg spillet musik. Det har jeg så kunnet gøre til en levevej – delvist i hvert fald. For ud over musikken sidder jeg som projektleder hos Volcano, som blandt andet har startet Royalties op.

– Så jeg har ligesom to ben i branchen. Det ene ben er min musikerkarriere, hvor jeg spiller med artister som Nabiha, Pede B og Phlake. Det andet ben er min karriere som projektleder.


Hvor længe har du været i musikbranchen?

– Jeg har spillet musik i over 20 år. Men jeg har arbejdet med opgaver relateret til den professionelle musikbranche i omkring seks år.


Hvornår fandt du ud af, du ville være musiker?

– Jeg kan huske, hvornår jeg fandt ud af, at jeg ikke ville gå musikervejen – uddannelsesmæssigt i hvert fald. Der var jeg 22 år. Jeg havde arbejdet i børnehave et par år og stod over for et valg: Skal jeg gå på konservatoriet og satse på at leve af at spille musik? Eller skal jeg gøre noget helt andet? Der tog jeg beslutningen om at gå på universitetet.

– Jeg vil ikke være afhængig af at spille musik, men jeg vil gøre det så meget som overhovedet muligt ved siden af. Det har jeg så gjort lige siden. I en sådan grad, at jeg har kunnet leve af det.


Hvad synes du er det bedste ved at arbejde i den danske musikbranche? Og det værste?

– Noget af det bedste ved at arbejde i musikbranchen er kærligheden til musikken. Jeg tror, de fleste, der arbejder i branchen, har kærlighed til musikken, uanset om det er som udøvende musiker, manager, booker osv. Ellers synes jeg, de skulle overveje at finde sig noget andet at lave.

– Og så kommer man til at møde en masse sjove mennesker og være med i nogle vanvittige arrangementer, fordi der er så mange kreative folk i branchen med så meget på hjerte.

– Det værste ved musikbranchen er nok, at det kan være svært at leve af. Man skal virkelig elske det for at ville leve af det. Så ja, det værste er sgu nok, at der er for mange i branchen i forhold til, hvor mange penge der er i det, haha!


Hvis du kunne rejse tilbage i tiden og give dig selv et godt karriereråd, hvad skulle det så være?

– Jeg var selv i praktik i 8. klasse i en musikbutik, der hed Rock City i Århus. Jeg kan huske, jeg stod dér og tænkte: Jeg skal bare være den svedigste guitarist nogensinde! Det var bare det eneste, jeg skulle lave.

– Du har sikkert hørt mange andre end mig sige det før, men der er sgu noget rigtigt i det: Du skal følge dine instinkter, dine drømme. Men husk at have dig selv med i det. For hvis man løber efter en drøm, kan man også blive så forblændet af den, at det ikke lykkes.

– Jeg er en af dem, som synes, det er okay at spille på flere heste eller have en plan B, hvis man har kompetencer inden for flere forskellige områder. Stop op, når du er i tvivl, om du er på rette vej. Og hav din sunde fornuft med dig.

– Og ellers: Gå efter din drøm. Sørg for at møde en masse mennesker, som er interessante for dig, hvis du vil noget med musikbranchen. Og giv den gas – alt hvad du overhovedet kan!


Følg Royalties på Facebook

Gramex får ny reporter

(20.09.16)

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare