Hvis dit cover var en kat

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

vinyler_stak_lille

Albumcoveret har alle dage været populært. Det gælder ikke bare for kunstnere og musikere, men også for fans, fædre og katteelskere! De findes nemlig i alle afskygninger; fra de meget kunstneriske til de meget mærkværdige. Men hvad så nu, hvor meget musik udelukkende bliver udgivet digitalt? Er det slut med at beskæftige sig med de firkantede kunstværker? Ikke hvis det står til fansene.

De er kronen på værket, når musikere udgiver deres musik – men de er mere end det. For når musikken udgives i enten cd- eller vinylformat er indpakningen en stor del af den samlede oplevelse. Det fysiske cover og designet tilfører nemlig noget til musikken, og  det har gjort albumcoveret til ikke bare ét af de mindste, men også et af verdens mest populære lærreder for fans og kunstneriske sjæle.

Således findes der særlige udstillinger for de særligt fine; der er lister over de mest ikoniske og de mest forfærdelige. Der er udgaver lavet i sokker og i små legoklodser. Og hører du til blandt nettets mange katteelskere; så er The kitten covers helt sikkert noget for dig!

Ingen synes at være for fine til at beskæftige sig med coverformatet; det gælder originale kunstnere: fra Dali til Banksy til originaler, der får sønnerne til at posere: Worlds coolest dad

Coveret er uden tvivl noget af forklaringen på den revival, vinylen har oplevet i den senere tid. Sidste år steg salget med hele 26,6 procent sammenlignet med 2012. For udover at kunne tilbyde en mere dynamisk lyd, har vinylformatet også noget andet: et større lærred. Og det har fået fans til at købe vinyler uden overhovedet at eje en pladespiller.

Det behøver nemlig ikke at være slut, bare fordi stadig mere musik bliver udgivet digitalt.

Det kan den danske rapper Per Vers skrive under på.

Han har sammen med sin seneste udgivelse “DNA” udgivet en særlig coverbook. En bog på i alt 33 sider i vinylformatets 30×30 cm, der giver fans mulighed for at dykke ned i både tekst- og visuelt univers bag musikken.

– Jeg har trods konceptets enkelhed endnu ikke set andre musikere gøre dette. Tilbyde en fysisk, grafisk kompagnon til noget digital musik, og på denne måde kombinere det bedste fra begge verdener – den fysiske udgivelses håndgribelighed med den digitale musiks tilgængelighed, skriver han på sin blog.

Bogen er desuden et resultat af et partnerskab, som den danske rapper har indgået med firmaet LaserTryk; de har som sponsor på coverbogen kunnet tilbyde deres kunder gratis download af det nye album – som desuden er udgivet som både cd og dobbeltvinyl.

Det gælder om at få de gode ideer; både som kunstnere og som fans.

Vores absolutte favorit er The Guardian’s udgave, hvor albumcovers er ført tilbage til deres oprindelsessted via Goggle street view:

Se verden gennem et albumcover-perspektiv

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare