Hit med dansk musik

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

IFPI har netop offentliggjort de samlede hitlister for 2011, og her er ingen slinger i valsen – danskerne vil have dansk musik. 16 ud af de 20 bedst sælgende albums er lavet af danske kunstnere, og det samme gælder for de bedst sælgende tracks, hvor 5 ud af 10 er danske.

Det er kunstnere som Rasmus Seebach, Burhan G., Nik & Jay, Malk De Koijn og L.O.C., der bidrager til den opsigtsvækkende statistik, hvor hele 7 ud af de 10 bedst sælgende albums er på modersmålet.

Men hvorfor er det dansksproget musik, der hitter?

Ifølge retorikprofessor på Københavns Universitet, Christian Kock er det ikke så underligt, at vi vælger dansk frem for eksempelvis engelsksproget musik.

– Jeg tror, at ligesom det kan være svært eller umuligt for danskere fuldt ud at udtrykke sig på fremmedsprog, kan det også være sværere for os fuldt ud at værdsætte og opfatte nuancerne i hvad, der er sunget af andre på et fremmedsprog. Vi tror, at vi ‘kan engelsk’, og det er rigtigt til en vis grad, siger professoren, der beskriver, hvordan sproget og sangtekster først for alvor rammer os og taler til følelserne, når vi får alle nuancer med.

– Tænk på Kim Larsen, der uden held forsøgte sig i USA. Han formåede ikke at oversætte sin subtile ironi og finurlige referencer til amerikansk, og de forstod dem i hvert fald ikke. Vores præference for danske sange har nok med den slags at gøre, uanset hvor gode vi tror, vi er til engelsk.

Se hele hitlisten

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare