Gramex på Roskilde 2012

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Danmarks største musikfestival er slut. For 42. gang blev en mark i Roskilde forvandlet til et mekka af musik, mad, glade mennesker – og kun en smule mudder. Gramex var med for første gang. Som medarrangør af en fælles nordiske stand, dannede vi rammerne for et interessant møde mellem branchefolk, kunstnere og musikentusiaster. Og nu hvor det sidste støv har lagt sig, er det tid til at gøre status: Roskilde – we’’ll be back!

Lagde man vejen forbi dette års Backstage Village det tidligere Mediebyen, har man ikke kunnet undgå at få øje på ”Northern Sounds” – en fælles stand, skabt af Gramex og ti af vores nordiske musikkolleger. Ikke alene bestod standen af det sortmalede træhus, der husede både faglige arrangementer og paneldebatter, også trækasserne, der var udformet som kasettebånd med organisationernes logoer påmålet, fangede de forbipasserendes opmærksomhed og indkasserede adskillige tilbud fra interesserede købere – kom ikke og sig, at de fysiske musikmedier er døde!

Hver dag bød på nye arrangementer, der rejste nye spørgsmål: Hvad er vækstlaget, hvordan skaber vi et bedre nordisk samarbejde, er der et fælles nordisk brand, hvem tjener pengene i musikbranchen, og hvad har mad og musik overhovedet med hinanden at gøre?

En hel del, vil de fleste festivalgæster nok svare til det sidste spørgsmål. Og der var da også rigtig mange besøgende, da Northern Sounds søndag satte fokus på mad og musik. Det overordnede budskab var klart: Det betaler sig at kombinere mad og musik. Så når man som Roskilde Festival forsøger at skabe så unik og hel en oplevelse for sine gæster som muligt, er det altså rigtig klogt også at satse på mad og gode smagsoplevelser. Og festivalen er allerede nået langt på det område – for hvorfor servere pommes frites og halvslatne burgere, når man kan lave sin egen hummersuppe, lød det fra blandt andet Mikkel Sander, projektleder for Roskilde Festivals madstrategi.

Også Anders Selmer, medejer af Fiskebaren lagde vejen forbi Northern Sounds, og han kunne blandt andet fortælle om sit seneste initiativ, “Apple Flower Festival”, hvor han i samarbejde med Meyer og Kenneth Bager har stablet en festival på Lilleø på benene – stedet for Meyers frugtplantage – hvor mad og musik går op i en højere enhed og skaber både gode oplevelser og fællesskab. 

Arrangementet denne søndag var en markering af publikationen ”Mad og Musik”, som om ganske kort tid kommer på gaden, udgivet i samarbejde med blandt andet Gramex. Og hvad var så mere passende end at afslutte en dag i madens og musikkens tegn med en skøn ærtesuppe med friske asparges og radiser og nytappede ”NyDanskvand” fra I’m A Kombo-kokkene – et projekt, de har lavet i samarbejde med Dansk Røde Kors som en forfriskende kommentar til den danske asyldebat.

Med god mad i maven og lækker musik i ørerne blev dette års Roskilde Festival således indtaget med stor nydelse og begejstring, og Gramex ser frem til at kunne give festivalgængerne endnu flere oplevelser og endnu mere inspiration i forhold til musikkens værdi og anvendelsesområder ved næste års festival.

Northern Sounds blev arrangeret i samarbejde med Dansk Live, Koda, MXD, Musikzonen, Gramex, DMF, DAF, ROSA, Norsk Rockforbund, Music Export Norway, NOMEX og Musikparlamentet.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare