Gramex’ nytårsforsæt: Tænk smart – i en fart

2015_lille

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

2015 er netop skudt i gang. Og imens de fleste danskere først lige er ved at komme op i omdrejninger, er man i USA i fuld gang. Lige nu løber verdens største forbrugermesse – Consumer Electronic Show af stablen. Og det kan betale sig for danskerne at spidse ører, mener Gramex’ direktør – for ikke alene spotter man her fremtidens produkter og tendenser, man får også nys om, hvad der ikke er fremtid i.

Ingen tegn på DAB

Hvert år kårer den amerikanske forbrugermesse, Consumer Electronic Show, de produkter, der teknisk eller designmæssigt adskiller sig fra mængden. Og imens politikere og radiostationer herhjemme diskuterer DAB og DAB+, er det bemærkelsesværdigt, at fokus ligger et helt andet sted på verdens største forbrugermesse, mener John R. Kristensen, adm. direktør, Gramex.

Fremtidens bil er en smarttelefon på hjul

Et af de produkter, der netop har vundet den prestigefulde pris, Innovation Award, er Parrot RNB 6. Parrot RNB 6 er et underholdningssystem til biler baseret på Android 5.0 Lollipop teknologi. Systemet indeholder både Apple CarPlay og Android Auto, integreret navigationssystem, kørselsvejledning, håndfri telefoni og stemmestyring (apps, musik, radio og navigation), kamera på instrumentbrættet, 7’” multi-touchskærm og opkobling til bilens diagnostik.

Der er nærmest ingen grænser for, hvad det nye system kan gøre for teknik- og musikelskende bilister. Alligevel hæfter Gramex’ direktør sig ved én ting, nemlig at der ikke er skyggen af DAB.

– I en tid hvor politikere og aktører inden for radiobranchen herhjemme diskuterer, hvilke standarder vi fremover kommer til at høre musik via, er det interessant at se, at de absolut største og mest banebrydende producenter af musikudstyr til biler slet ikke tænker i retning af DAB og DAB+. De ser i langt højere grad bilen som en kørende smarttelefon med alt, hvad der hører til i form af stemmestyring, GPS-navigation, musik, kamera og adgang til millioner af streaming-services, forklarer John R. Kristensen.

Han mener, at årsagen, til at de førende producenter inden for forbrugerteknologi netop satser på smartteknologi, frem for fx DAB, skyldes fakta. Der findes i dag mere end 7 mia. mobiltelefoner/abonnementer på verdensplan. Til sammenligning findes der ca. 30 millioner DAB radioer. Også i Danmark er der langt flere mobilabonnementer og FM radioer – rundt regnet 16 millioner sammenlagt – og kun 700-800.000 DAB+ apparater.

Alligevel mener nogle politikere herhjemme, at man i fremtiden skal satse på DAB+ teknologien og helt slukke for FM nettet, så forbrugerne fremover udelukkende vil modtage ”radio” via DAB+ , forklarer Gramex’ direktør, der frygter, at det vil blive en dyr fornøjelse.

– DAB sendenettet har allerede kostet er par hundrede millioner kroner, viser en rapport fra Kulturstyrelsen. Hvis FM slukkes, skal der regnes med yderligere et par hundrede millioner kroner til at dække de nuværende huller i DAB sendenettet. Alene DR har oplyst et beløb på ca. 130 millioner kroner, lyder det fra en bekymret direktør.

Også for den enkelte dansker kan det blive en dyr affære. Slukkes FM nettet i Danmark, betyder det, at de cirka 8 millioner FM radioer, der findes i dag, skal udskiftes – det gælder både i bilerne og hjemme i stuerne. Og det kan betyde en større milliardregning til Hr. og Fru Jensen, spår John R. Kristensen.

Fremtiden er smart

Selv tror han, at radio vil overleve – dog ikke nødvendigvis i form af et radioapparat.

– Begrebet og ordet radio vil eksistere i mange år endnu, ligesom radiomediet fortsat vil bestå – men det bliver PC’er, tablets, smartphones og intelligente ”In-car” systemer som fx RNB 6, der bliver morgendagens ”radio-formidlere”, forklarer Gramex-direktøren.

Hans største nytårsønske er, at politikerne vil begynde at spørge forbrugerne og producenterne af fremtidens ”radio” til råds, inden de bruger mere energi og flere millioner på oplysningskampagner om DAB.

– Spørg dog forbrugerne og de producenter, der laver morgendagens forbrugerteknologi – og hvis ikke de har tid til det, så kan de nøjes med at bruge 10 minutter på at læse seneste nyt fra CES – her er der ingen, der taler om DAB. Fremtiden er derimod smart!

Læs mere

Hvorfor købe hestevogn, når man kan købe Tesla?

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare