Gør dit brand til kulturbærer

brand_lille

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

– Det er lige før det bliver filosofi

Man tager et brand, matcher det med den rette kunstner, den rette musikalske idé eller det rette stykke musik, og pludselig har man en vare, der rækker langt ud over sin egen værdi. Det kan være svært at forklare, hvor meget og hvordan musikken øger bundlinjen i brancher, der ikke normalt beskæftiger sig med musik; men at den gør det, er der ingen tvivl om. Man behøver blot at se på de mange virksomheder, der i dag har gjort musik til omdrejningspunktet for deres markedsføring. Men det kræver mere end det rette match, hvis en virksomhed skal gå fra gængs reklamekampagne til kulturbærer.

– Du skal ikke bilde mig ind, at de gør det for sjov skyld! Det er fordi de ved, at det giver noget på bundlinjen, lyder det fra grundlægger og direktør i Brand In Music, Søren Sko.

De fleste kender ham som sangeren, sangskriveren og guitaristen, der solgte plader til guld og platin og turnerede hele Danmark tyndt for 10 år siden; i dag står den på musik og match, når han fra sit firma udvikler kampagner og koncepter til virksomheder, der ønsker at anvende musik.  Og meget er sket, siden han selv stod på scenen.

– Jeg kan huske, da jeg selv var helt på toppen og blev spurgt, om jeg ville lægge navn til et eller andet, så tænkte jeg, hvad bilder I jer ind – jeg skal da ikke være reklamesølje for noget som helst, men sådan er det ikke mere – hverken fra kunstnernes eller virksomhedernes side, forklarer han.

Flere og flere har nemlig fået øjnene op for de musikalske partnerskaber; og det er ikke småpenge, der er tale om, når et brand og en kunstner bliver matchet rigtigt.

– Hvis virksomhederne får en profil som kulturbærer – er du sindssyg mand, det betyder meget på den lange bane, lyder det fra Søren Sko.

Og det går begge veje. Også kunstnere nyder godt af at blive matchet med det helt rigtige brand med det helt rigtige publikum.

Derfor ser vi også flere og flere eksempler i dag, hvor virksomheder og kunstnere slår pjalterne sammen. Tag for eksempel Telenor og WiMP, hvor fans fik mulighed for at synge duet med Robbie Williams, Samsung, der gav Galaxy-telefon-ejere unik adgang til Nik & Jays seneste album eller TDC, hvor Emmelie de Forest i øjeblikket pryder samtlige af selskabets sendeflader.

Musik sælger. Men det kræver mere end et kendt ansigt og et stykke musik, hvis virksomheden skal have det fulde udbytte af musikkens værdi og slå sit brand fast som kulturbærer.

– Jeg tror faktisk, at folk glemmer det, men hele partnerskabet som Tuborg har kørt med musikbranchen de sidste 25-30 år; Tuborg gør noget ved musikken – er blevet et slags alternativt kulturministerium. De har investeret mange penge i det. Men det er også lykkedes dem at slå sig fast som et brand, der virkelig gør noget for musikken – og de bliver jo ved med at gøre det, forklarer Søren Sko, der ligeledes fremhæver partnerskabet mellem TDC og LOC, hvor den danske rapper skrottede sit pladeselskab til fordel for telefonselskabet og Royal Unibrew, der med sin omfattende Tak Rock! Kampagne gav det danske musikvækstlag et løft – som bæredygtige partnerskaber, hvor værdien gik begge veje.

Det handler om at tænke i længere stræk, forklarer Søren Sko, og her skal virksomhederne nogle gange hjælpes lidt på vej.

– Vi er i øjeblikket i gang med en større kampagne i Monaco, hvor en kunde bad os om at lave et stykke musik til deres store hoteller og casino, gerne i klassisk stil, skrevet af en klassisk komponist. I stedet for at finde en klassisk komponist – hvilket havde været nemt – foreslog vi dem, at vi byggede det op om en større kampagne, hvor vi lavede en komponistkonkurrence lidt a la Malko Konkurrencen, og hvor vi kunne inddrage byens populære Symfoniorkester. Så dét er vi i gang med lige nu, og de er vilde med det. På den måde fik kampagnen noget mere tyngde, forklarer han.

Og det er vejen frem. En vej, som flere og flere virksomheder ifølge Søren Sko vover sig ud på. Og selvom det kan være svært at gøre musikkens værdi op i kroner og ører, så er flere og flere virksomheder lydhøre over for strategisk brug af musik.

– En rigtig virksomhedsleder ved godt, hvordan tingene spiller sammen – han er jo ikke kun bogholder, forklarer Søren Sko grinende og afslutter:

– Man kan sætte priserne ned, så sælger man nogle flere varer – det er meget nemt, det kan man se med det samme. Men man ved bare – og jeg tror ikke, der er nogle, der kan forklare det – at hvis man tør tage chancen og satse på for eksempel musik, så virker det. Og hvis man gør det rigtigt og har tænkt sig om, så det tilgodeser både firmaet, kunstneren og de mennesker, der skal modtage det – fans og forbrugere – så virker det.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare