Fra Gramex til Nordatlanten

Af Rie Toldam Knudsen, Gramex

Over fjelde og fjorde, gennem pakis og tåge.

Hvert år sender Gramex en del af de penge, vi får ind fra Grønland og Færøerne, tilbage til de nordatlantiske øers musikliv i form af støttemidler.

Blandt årets støttemodtagere er det grønlandske musikkollektiv Small Time Giants, der spiller en blanding af post- og indierock med digitale samples.

De tre bedste venner fra folkeskolen Miki, Jakob og Pilu valgte i 2009 at flytte fra Qaqortoq (Julianehåb) i Sydgrønland til Danmark for at forfølge drømmen om at flytte musikken ud af øvelokalet. I Aarhus mødte de deres nordjyske trommeslager, Jonas, og sammen indspillede de i 2011 EP’en Six Shades of Heart – med støtte fra Gramex’ Grønlands-pulje.

I dag er bandet flyttet til København og har netop fået bevilget støtte fra Gramex til at følge EP’en op med det debutalbum, de har drømt om i årevis.

Hvor langt er I med albummet?
– Planen er, at vi skal i studiet i december. Vi er lige nu midt i processen med at færdigskrive sangene. I den forbindelse har vi besluttet at lade dem simre hen over sommeren og samtidig tage på en to ugers skrivelejr i Sydgrønland. Vi gider ikke skynde os med noget. Det er der vist aldrig kommet noget godt ud af.

Hvad har det betydet for jer at få støtte fra Gramex?
– Det betyder, at vi har fået et kærkomment økonomisk skub til at få sangene fra øvelokalet ned på en fysisk skive – som senere har givet os masser af spillejobs og mod på endnu mere. Hvis det ikke var for støtten fra Gramex’ Grønlands-pulje, er vi sikre på, der ville være meget grønlandsk musik, der aldrig ville have set dagens lys.

Hvordan kendte I til muligheden for at søge støtte hos Gramex?
– Vi blev først bevidste om muligheden, da vi erkendte, at vi ikke havde råd til at komme i studiet og indspille vores EP. Vi afsøgte nettet for støttemuligheder og fandt Gramex. Inden vores debutudgivelse var vi bare nogle glade amatører, der intet anede om Koda, Gramex og NCB. Nu gør vi vores for at give vores erfaringer videre til vores musikerkolleger i Grønland.

Hvad har det betydet for jeres musik at flytte til Danmark?
– Det var ikke en dans på roser at flytte fra Grønland til Danmark. Vi brugte lang tid på at vænne os til det nye liv i Danmark. En helt anden kultur, et nyt hjem og en ny uddannelse. Uden hinanden var vi sikkert taget hjem igen med det samme.

– Musikalsk var det også en svær begyndelse, da vi hurtigt fandt ud af, at øvelokaler i Danmark bare er et tomt lokale, helt uden PA-anlæg, mikrofoner og forstærkere. Vi måtte hver især låne penge i banken for at købe det nødvendige udstyr.

– Fordelen ved at bo i Danmark, er at der er mange scener at spille på – og resten af Europas scener kun er en dunk benzin væk. Derudover er det en stor fordel, at man kan tage ned i en musikbutik og prøve udstyret af, inden man køber det. Da vi boede i Sydgrønland, var der ofte to måneders leveringstid på bestilling af musikudstyr fra Danmark, da det skulle med skibspost. Og så kan man glemme alt om 14 dages returret.

Kan man høre Grønland i jeres musik?
– Det betyder meget for os, at man kan høre vores grønlandske identitet i vores musik, og det skal både være lyd- og tekstmæssigt.

– Det er der et par eksempler på i vores debut-EP Six Shades of Heart. Blandt andet i nummeret Profitsinger, hvor vi sampler en 100 år gammel sydgrønlandsk trommeduel. Vi lavede sangen ud fra den tone, som åndemaneren sang i ved optagelsen. Derudover har vi lavet sangen A Narwhale among Harpoons, som handler om kyniske kvinder uden hjerte, blot forklædt i en hvalfangst-allegori.

Er I stadig en del af det grønlandske musikliv, selvom I bor i Danmark?
– Ingen tvivl om det. Vi bliver booket til at spille i Grønland et par gange om året, og de grønlandske medier skriver også jævnligt om os. Vi har også af to omgange spillet på Plænen i Tivoli til de årlige grønlandske dage derinde.

Søg støtte

Spiller du selv musik på Færøerne eller Grønland? Du behøver ikke være medlem af Gramex for at søge støtte. Læs mere og se, hvem der ellers har fået støtte på Færøerne og i Grønland.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare