Fra Eurovision til vækstfabrik med visioner

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

John_Thomas_2014_tekst

I disse dage valfarter folk fra hele Europa til København for at være en del af det stort anlagte underholdningsshow, Eurovision Song Contest. Men fremover vil det ikke kun være denne ene uge, at København bliver mødested for musik- og lydinteresserede. Når Lydens Hus – verdens første vækstfabrik for lyd – åbner i hovedstaden senere i år, bliver det med et budget, der ikke kan matche Eurovision Song Contest, men med en langsigtet vision om at få dansk lyd ud over landets grænser.

Det kommer ikke til at handle om at finde en enkelt vindermelodi, men om at gøre dansk lyd til vindere i hele verden. Lydens Hus, der netop har modtaget en bevilling fra Københavns Kommune, bliver det første udviklingsmiljø nogensinde, der samler kunstnere, kreative og højteknologiske iværksættere inden for lydbranchen under ét tag med fokus på vækst og forretningsudvikling.

Det nye vækstinitiativ glæder den danske kulturminister, Marianne Jelved (R):

Lydens Hus er et spændende projekt, hvor kultur, teknologi og forretning mødes i et interessant samarbejde. Her bliver den danske musikbranche en del af et større kreativt iværksættermiljø, der forhåbentlig kan finde fælles løsninger, som styrker og udvikler branchen. Det er rigtig godt, og jeg ser frem til at følge samarbejdet og se resultaterne, udtaler kulturministeren.

Også kultur- og fritidsborgmester i København, Carl Christian Ebbesen (DF), tror på, at Lydens Hus kan være med til at gøre København til kreativt centrum – også uden for Eurovision-sæson.

– Lige nu oplever turister og danskere dansk underholdning på allerhøjeste niveau. Men når festen er slut, og lyset er slukket på Refshaleøen, skal vi fortsat arbejde målrettet på at skabe de bedste rammer for iværksætteri i København. Her er Lydens Hus et godt initiativ, som Kultur- og Fritidsforvaltningen er meget optaget af. København er en kreativ og innovativ by, og jeg tror på, at der kan skabes endnu mere vækst og flere job i de kreative og højteknologiske erhverv, udtaler borgmesteren.

Det er dog ikke kun herhjemme, at Lydens Hus har tiltrukket sig opmærksomhed. Projektet, der foruden Vækstfabrikkerne (Væksthus Sjælland), Væksthus Hovedstadsregionen, Innovationsnetværket Dansk Lyd og Gramex består af en række associerede partnere fra kommunen, det private erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne, har fra starten satset internationalt.

Blandt andet derfor finder man UK Trade & Investment på listen over partnere, der stiller deres viden og netværk til rådighed for de kommende iværksættere i Lydens Hus. Og ifølge Gramex’ direktør har det engelske marked noget særligt at byde på.

– Det engelske marked er interessant af flere årsager. Først og fremmest fordi det er et af verdens største musikmarkeder, kun overgået af det amerikanske. Dernæst fordi England er blandt Danmarks største samhandelsparter. Og sidst, men ikke mindst, på grund af Tech City, som er verdensførende inden for it-iværksætteri og ligger lige uden for London. For tager man i betragtning, at platformen for mange af de musikprodukter, vi kender i dag fx WiMP, Spotify og TDC Play, så præsenteres de via it. Et samarbejde med den engelske ambassade i Danmark er således et oplagt valg, og jeg er overbevist om, at det vil komme til at betyde nye, internationale muligheder for de danske lydiværksættere, udtaler adm dir. John R. Kristensen, Gramex

Også den britiske ambassadør i Danmark, Vivien Life ser frem til samarbejdet:

– The British Embassy is very pleased to hear that Copenhagen will now build its own sound cluster hosted by the House of Sound. This new Danish development will complement perfectly the many UK initiatives in digital media and innovation targeting the film, gaming, music, healthcare and robotics sectors. UK Trade & Investment teams in my embassy will be keen to engage with Danish sound companies wanting to tap into this vibrant community. London is home to the fastest growing tech cluster in Europe with over 1300 start-up companies. Around Birmingham the ‘Screen, Image and Sound Cluster’ is thriving. And the UK generally offers a first rate ecosystem comprising venture capital, seed funding & accelerators, co-working spaces, talents, events. All this with the backing of a very supportive government.  So the makings of a great partnership. I will invite members of the Danish sound cluster to engage with the British embassy to further advance the international expansion of their companies, udtaler ambassadøren.

Kursen er således lagt for de kommende iværksættere og vækstvirksomheder i Lydens Hus. Og spørger man underdirektøren i Gramex, Thomas Maagaard Dyekjær, der sammen med John R. Kristensen, er idemanden bag projektet, så vil Lydens Hus kunne generere langt større resultater og internationale succeser end nogen anden musikbegivenhed i København.

– Med Lydens hus vil der for alvor blive sat fokus på vækst og beskæftigelse i spændingsfeltet mellem kultur, teknologi og forretning. Så kan det godt være, at det i denne uge handler om at få 12 point til Eurovision Song Contest, men langsigtet handler det om at få skabt et udviklingsmiljø, hvor iværksættere inden for lydbranchen kan mødes og forhåbentlig være med til, at én plus én bliver fem, afslutter underdirektøren.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare