Folk står i kø til Lydens Hus

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

klippesnorlille

Det bliver den første vækstfabrik nogensinde i København og tilmed den første af sin slags i verden. Når Lydens Hus slår dørene op senere i år, bliver det som first mover i flere henseender. Verdens første væksthus med speciale i lyd samler for første gang kunstnere, kreative og højteknologiske iværksættere, der skal være med til at sætte dagsordenen for dansk lyd fremover. Allerede inden den røde snor er klippet, står interesserede i kø for at blive en del af det nye udviklingsmiljø, der skal skabe vækst, forretning og få dansk lyd til at klinge langt ud over landets grænser.

En vej til jobskabende vækst

Snart vil man kunne gå efter lyden, når man skal opdateres med det sidste nye inden for lydiværksætteri og lydteknologi. Lyd får nemlig sit helt eget hus, når Lydens Hus åbner i København senere i år. Den nye vækstfabrik bliver både kontorfællesskab, udviklingsmiljø og mødested for kreative iværksættere i lydbranchen.

Med 50 arbejdsstationer, mødelokaler, lydlaboratorium, lydstudie og skræddersyede vækstforløb får kreative iværksættere og små og mellemstore vækstvirksomheder de rammer og den mentoring og sparring, der skal til for at udvikle deres forretning og skabe vækst.

Det har skabt begejstring på Københavns Rådhus, hvor overborgmester Frank Jensen tror på, at et initiativ som Lydens Hus er vejen til vækst.

– Vi skal have jobskabende vækst i København, og derfor er vi nødt til at satse på vækstlaget og de små og mellemstore virksomheder. Københavns Kommune har medfinansieret opstarten af Lydens Hus med 1 mio. kr., fordi vi tror på, at der kan skabes nye job til københavnerne, når vi kobler de kreative sjæle med ph.d. studerende og medarbejdere i virksomhedernes udviklingsafdelinger.

Nyt offentligt-privat partnerskab

Bag vækstinitiativet står et konsortium bestående af Væksthus Hovedstadsregionen, Vækstfabrikkerne (Væksthus Sjælland) og Gramex. Derudover er der tilknyttet en række associerede partnere, bestående af interessenter fra kommunen, det private erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne, der stiller deres viden og netværk til rådighed for de kommende iværksættere i den nye vækstfabrik. Det gør Lydens Hus til et såkaldt offentligt-privat partnerskab (OPP), og det er noget af det, der har fået partnere og politiker til at tænke stort.

– Jeg kan kun rose, at det er lykkedes på tværs af erhvervsliv og kulturfolk at lave nytænkning. Og hvem ved? Måske ligger næste industrieventyr i vindmølleklassen i området for den gode lyd, lyder det fra en forventningsfuld erhvervsordfører (S), Benny Engelbrecht.

Partnerkredsen udvidet

Det er ikke kun politikerne, der glæder sig over det nye vækstinitiativ. Allerede inden offentliggørelsen af den nye vækstfabrik meldte den første, store partner sig på banen. Innovationsnetværket Dansk Lyd er således den nyeste ankomne i partnerkredsen. Men de er langt fra nye, når det gælder vækst og forretningsudvikling.

– Med Lydens Hus får vi sat øget fokus på entreprenørskab og forretningsudvikling, målrettet vækstlaget af små- og mellemstore virksomheder, hvor Danmark har et stort potentiale. Vi forventer os meget af Vækstfabrikskonceptet som en driver for at skabe synergi og sammenhængskraft i hele værdikæden, udtaler Jan Larsen, direktør, Dansk Lyd.

Kreative står i kø

Også de kreative står i kø. Danske Mike Sheridan, der har været fast inventar på den elektroniske scene de senere år og i dag har udvidet forretningen med både lydkunst og filmmusik, er begejstret for det nye vækstinitiativ. Han er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på det specialdesignede lydværk, der skal afspilles til Eurovision Song Contest i B&W Hallerne til maj; og det er netop tilværelsen som solo-artist og iværksætter, der får den danske lydkunstner til at bifalde et initiativ som Lydens Hus.

– Det er fuldstændig fantastisk med sådan et hus. Jeg kan sagtens se mig selv og min forretning være en del af sådan et udviklingsmiljø. Man har begrænset kapacitet, når man sidder selv. Selvfølgelig har jeg forskellige mennesker, som jeg sparrer med, men alene dét at have et sted at mødes, ville gøre det meget nemmere. Desuden kunne det være fedt at være tæt på nogle, der ved noget om teknologi og forretning; at få styr på nogle ting udover ens eget soniske navlepilleri, lyder det grinende fra Mike Sheridan, der fortsætter:

– Jeg mener det faktisk. At få sparring i forhold til, hvad det er, der kræves af en moderne artist. Og få hjælp til at opbygge sin forretning, så der er noget mere i det end “bare” en one-off produktion; så man med andre ord kan skabe noget vækst på sigt. Dét har jeg faktisk gået og ventet på, forklarer den danske artist og iværksætter.

Platform for vækst og samarbejde

Han er ikke er imponeret over danskernes evne til at organisere sig. Til gengæld tror han, at Lydens Hus kan være med til at skubbe danske lydiværksættere i den rigtige retning.

– Folk sidder i loftsrum, kældre og studier med hængelås på døren. Vi er ikke specielt gode til at organisere os i Danmark. I andre lande, fx i England og Sverige, er de bedre til det. Der hjælper de hinanden og bruger hinanden på tværs; så kommer der også en anden fremdrift i tingene. Det tror jeg, Lydens Hus kan bidrage til; det kan være en platform, til at folk selv begynder at gå sammen i nye spændende konstellationer og samarbejder, afslutter han.

Hør, hvad politikerne mener om Lydens Hus

Hør, hvad musikbranchen kan få ud af det nye hus

 

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare