DR dropper nisser i ny julekalender

PeterAlbrechtsen_presse_mixer

Af Mette Hjortshøj, Ungdomsreporter, Gramex

En julekalender, der er uden nisser. En julekalender, der i virkeligheden er en tv-serie. En julekalender med en tonemester, der aldrig har lavet lyd til en julekalender før. Sådan er årets julekalender fra DR, Tidsrejsen. Det lyder en smule mærkeligt, og man kan spørge sig selv: bliver det nogensinde jul i år?

– Det er en følelsesmæssig roller coaster.

Sådan beskriver tonemester, Peter Albrechtsen ”Tidsrejsen” – årets julekalender, der sendes på DR 1 fra 1. til 24. december.

Danmarks Radio har tidligere haft succes med at lave julekalendere som fx Pagten og Julestjerner. Men i år har de altså valgt at gå mindre julet til værks.

Hvis det ikke er en traditionel julekalender, hvad er det så?

– Den udspiller sig i december måned. Det handler om en pige, hvis forældre er blevet skilt, og som nu vil holde jul hver for sig. Pigen vil rigtig gerne have samlet familien igen, så de kan få en god jul sammen. Uden om det er der så bygget et kæmpe eventyrunivers op. Så ja, det er jo en julekalender, men det er lige så meget en tv-serie, fortæller Peter Albrechtsen, der lige nu har travlt med at gøre kalenderen klar til 1. december.

Som tonemester er det hans opgave at stå for lydsiden. Alle lydniveauer skal justeres, og ekstra lyde skal sættes ind.

– Nogle gange har der lige været et eller andet klik; en dør, der smækker langt væk oven i en replik. Så bliver man nødt til at gå ind og finde en anden replik og lægge den på, forklarer han.

Med en julekalender på 24 afsnit, og som tilsyneladende er meget ambitiøs, har Peter Albrechtsen haft et hold til at hjælpe sig med at holde styr på lyden. Den største udfordring har dog indtil videre været at holde styr på tiden.

Julekalenderen foregår nemlig i tre forskellige tidsaldre; fortid, nutid og fremtid. Og her har lyden været helt afgørende.

– Vi har arbejdet rigtig meget med at skabe forskel på nutid og fortid. Men fortiden, som er 1984, adskiller sig jo ikke  meget fra nu. Bortset fra, at der var lidt flere knallerter dengang, lyder det grinende fra tonemesteren, der fortsætter:

– Udover knallert- og billyde har vi også en del 80´er sange med for ligesom at skabe den rigtige stemning.

Også i forhold til fremtiden har lyden været vigtig.

– I serien er fremtiden meget mørk og dyster, så lydsiden har været med til at skabe det her dystre univers, hvor seeren mærker den her trykkede stemning, forklarer Peter Albrechtsen.

Men hvor bliver julen af – er den der overhovedet?

– December er jo rammen for det hele. Det handler om på en eller anden måde at få en god jul, men altså selve historien er ikke julet på den måde. Den handler om store følelser, om kærlighed og eventyr, forklarer tonemesteren.

Så den kunne i virkeligheden foregå på et hvilket som helst tidspunkt af året?

– Ja egentlig, men det er dog værd at pointere, at dette ikke er første gang, at det ikke vrimler med julede indslag i en julekalender. DR sender to julekalendere i år, og både den 40 år gamle Jullerup Færgeby og Tidsrejsen er uden nisser. Vi har til gengæld en masse julesange med, forsikrer en smilende Peter Albrechtsen, der tilføjer:

– Selve underlægningsmusikken, som Flemming Nordkrog har skrevet, er meget adventure-agtig med strygere og enkelte elektroniske ting. Der er ingen juleklokker. Men som sagt bruger vi julesange, der kører i baggrunden – så der er bestemt juleting med.

Synes du, det er en god julekalender?

– Ja, det er en god julekalender, fordi det handler om eventyr; og på samme tid er det meget rørende og følelsesladet. Alle de eventyrlige ting blandet med alle følelserne giver en slags følelsesmæssig roller coaster, forklarer han.

Til trods for at Peter Albrechtsen er begejstret for den nye julekalender, er det ikke meget han selv har set til julekalendere i tidens løb.

– Jeg har ikke set julekalender, siden jeg var barn. Mange af de julekalendere, jeg har set, da jeg var lille, og som jeg dengang syntes, var rigtig fine; dem har jeg set igen og tænkt Oh my god, lyder det grinende fra tonemesteren.

Af samme grund håber han, at Tidsrejsen kan tale til både børn og voksne, og at den kan række ud over december måned.

– Den er allerede blevet solgt til udlandet. Tyskerne har købt den og viser den muligvis i tolv afsnit. De overvejer at klippe afsnittene sammen, fordi de ikke har noget, der hedder julekalender – det er unikt for Norden, fortæller tonemesteren, der opfordrer alle danskere til at kigge og lytte med i december.

Og særligt ét sted bør man ifølge Albrechtsen spidse ører.

– Jeg er meget glad for, hvordan vi har fået fremtiden til at lyde, forklarer han.

Tidsrejsen handler om at rejse frem og tilbage i tid i håb om at redde den gode julestemning.

Tonemesteren kender slutningen og ved, hvad de danske seere går i møde – men fremtiden for årets julekalender kender han ikke.

– Nu må vi bare se, hvad folk siger til den, afslutter Peter Albrechtsen med et forventningsfuldt smil.

Mette Hjortshøj går i 9. klasse på Karlslunde Skole. I uge 45 var hun i praktik som ungdomsreporter i Gramex.

Læs mere

Gramex får ny reporter

 

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare