Den grønlandske bjørnebande

Nanook_by_Steen_Olsen

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Som en bjørn brøler de ud over den grønlandske indlandsis. Bygd for bygd har de nedlagt befolkningen med deres gribende tekster og hårdtslående musik. Nu er turen kommet til resten af verden. Nanook er bjørnen over dem alle – med mere end 15.000 solgte albums er de musikkens svar på et altædende rovdyr. Men bag den lyse hud og det kraftige hår, gemmer der sig en historie om to brødre og en kærlighed til fædrelandet, som kun de færreste forstår.

Bjørnen over alle bjørne

På coveret er et isbjørnehoved, som blotter sine tænder i et gigantisk brøl. Nanook har for alvor bidt sig fast i grønlændernes bevidsthed som et af de største rockbands nogensinde i landets historie.

– Vi vidste, at nanok betød isbjørnen, forklarer Frederik Elsner, der er forsanger i det populære grønlandske indierockband.

Sammen med storebror, Christian Elsner, udgav han i 2009 Nanooks første plade uden helt at vide, hvad det ekstra ”o” i nanok betød. Det fandt de hurtigt ud af. Det samme gjorde resten af Grønland. Nanook betyder bjørnen over alle bjørne. Og ikke overraskende er Nanook i dag et af de bedst sælgende grønlandske bands. 15.000 solgte albums fordelt på tre udgivelser er det blevet til. Og i et land med 75.000 indbyggere svarer det rundt regnet til én Nanook-cd per husstand.

Fra Grønland til Danmark tur/retur

Brødrene synger om naturen, kulturen og de gamle grønlandske værdier. Og så synger de om at længes efter et sted at høre til. Christian er født i Danmark. Frederik er født i Grønland. Der er fem år imellem dem. Begge er vokset op i Sydgrønland med en far, der er halv grønlænder og en mor, der er dansk. Det gør brødrene Elsner til kvart grønlændere. Et regnestykke, der forklarer den lyse hud og det mørke hår, men som ikke står mål med brødrenes tilhørsforhold til Grønland.

– Jeg føler mig 100 procent grønlandsk, forklarer Frederik uden at tøve.

Det meste af sin ungdom har han tilbragt i Danmark. Først på handelsskolen i Frederikshavn og senere som elev i musikbutikken Aage Jensen i både Aarhus og København. En tiltagende hjemve fik ham til at vende snuden mod Nuuk.

– Jeg savnede naturen, den friske luft og bjergene. Og så savnede jeg det sammenhold, vi har i familien. Vi har altid været meget tætte og støttet hinanden.

Blod, sved og grønlandsk grammatik

Frederik Elsner rejste hjem med tasken fuld af sange og hjertet fuld af kærlighed til familien og fædrelandet.

– Jeg ville vise, at det er her, jeg kommer fra, forklarer musikeren, der ikke var spor i tvivl om, at han ville udtrykke sig på grønlandsk.

En beslutning, der kostede blod, sved og en del timer ved skrivebordet. For til trods for at Frederik Elsner er vokset op i Grønland, kan sproget stadig slå knuder. Og grammatiske fejl bliver ikke altid mødt med så stor forståelse, forklarer han.

– Hvis du skriver noget forkert, så køber vi i hvert fald ikke din plade, lyder det lettere karikeret fra Frederik, der har svært ved at forstå de grønlændere, der dømmer sine landsmænd på sproget. Står det til ham er det dét indeni, der tæller.

– Man kan jo ikke gøre for, at man af den eller anden grund er blevet flyttet til Danmark eller et andet land – måske endda med tvang – og så kommer tilbage og ikke kan tale sproget, men stadig føler sig grønlandsk, forklarer han.

I starten fik de vennerne til at rette teksterne igennem for at fjerne enhver misforståelse og tvivl om brødrenes tilhørsforhold. I dag føler de ikke længere det samme behov for at skulle bevise deres tilhørsforhold til Grønland.

– Vi har vores kunstneriske frihed, og vi bliver nødt til at følge vores hjerter. Vi gider ikke tænke på, hvad andre tænker hver gang, forklarer forsangeren.

Brødre i balancegang

Brødrene er vant til at befinde sig et sted midt imellem. Og med Nanook lader det til, at de har fundet den rette balance. Balancen mellem det moderne og det traditionelle. Mellem indsigt og udsyn.

– Vi synger om, at man ikke skal være bange for at vende tilbage til de gamle værdier – men at man stadig kan gøre det moderne på den fede måde, forklarer han.

Til deres koncerter er der således både trommedansere, rappere og folkesangere. Og det tiltrækker tilskuere fra alle egne og i alle aldre, forklarer Frederik Elsner, der er særligt stolt over, at Nanooks sangtekster har nået hele vejen til skoleundervisningen, hvor de i dag bliver brugt til at diskutere forskellige samfundsforhold og problematikker i Grønland.

Grønlandsk Shu-bi-dua

Også musikken har de formået at balancere mellem det velkendte og nye. I mange år har det været mere Old School Rock’n’roll, der har domineret i Grønland, forklarer Frederik, der kalder stilen for grønlandsk Shu-bi-dua. Med Nanook har grønlænderne fået sit første indierockband. En musikstil, som Frederik har bragt med sig fra sin tid i Danmark. Her spillede han med det danske band Among Relatives – der helt uden at vide det, har haft en afgørende rolle i tilblivelsen af Nanook.

– Sanghittet skrev jeg, da jeg var i studiet med Among Relatives i København. Jeg gemte faktisk sangen for de andre i bandet, fordi jeg tænkte, den her ville jeg selv bruge heroppe. Og det viste sig så at blive vores største hit nogensinde, fortæller en grinende Frederik Elsner.

Solen skinner på Nanook

Nummeret hed Seqinitta Qinngorpaatit – Vores sol skinner på dig – og dét, sammen med en stribe andre af Nanooks hits, har fået brødrene til at drømme om det helt store gennembrud i udlandet.

De er allerede godt på vej. For nylig blev de signet hos Sony og Mermaid Records og har indtil videre nedlagt fans i både Canada, på Island og Færøerne. Forude venter Japan, der tilsyneladende er faldet pladask for den grønlandske bjørnebande. Og det har givet brødrene blod på tanden.

– Hvis bare musikken taler for sig selv, så kan alt lade sig gøre. Vi tror på det grønlandske. Når Færøerne og Island kan, så kan Grønland også. Og der er en åbning, afslutter Frederik Elsner og blotter sine hvide tænder i et stort, forventningsfuldt smil.

Læs mere

Søg støtte fra Gramex’ Grønlands-midler

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare