Dead walkman walking

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Kassette_1_beskåret

I 80’erne kasserede vi kassettebånd og walkman til fordel for vinylen. I 90’erne smed vi lp’erne på loppemarked og sværgede til cd’en. I 00’erne satte vi cd’erne i kælderen og begyndte at downloade fra den bærbare. I 10’erne startede streaming. I 10’erne downloades stadig. I 10’erne hentes cd’erne op fra kælderen. I 10’erne vokser vinylsalget. I 10’erne udgiver kunstnere på kassette.

SBED er en af de danske kunstnere, der har valgt at udgive på kassette – og her taler vi ikke om en kunstner fra 70’erne, men et spritnyt navn på den danske, alternative popscene. Sanne Dasseville hedder hun, og hun var ikke i tvivl om, at hendes debut EP skulle indspilles og udgives på bånd.

– Jeg valgte først og fremmest kassetteformatet, fordi det er det medie og den lyd, jeg er vokset op med; jeg har lyttet rigtig meget til kassettebånd som barn. Så allerede da vi indspillede, kørte vi alle spor over på bånd for at få den rigtige lyd, og så havde jeg lyst til, at man ikke bare skulle have lyden af båndet, men rent faktisk skulle kunne stå med det i hånden, forklarer musiker og lydkunstner Sanne Dasseville, der lige straks udgiver sin anden ep i en triologi – alle tre på kassettebånd.

Og hun er ikke den eneste. Flere og flere kunstnere har i de senere år kastet sig over kassetten – og kombineret med en downloadkode kan det sagtens føre til kommerciel succes. Det viste danske Drott & Marsk med deres kassette-udgivelse ”Det Sejler sikkert”, der i otte uger lå i top 3 på det Elektriske Barometer og var i rotation på P3.

Den kejtede kassette kan endnu – 50 år efter, at den første gang blev lanceret af hollandske Philips.

Og ifølge underdirektør i Gramex, Thomas Maagaard Dyekjær er det for tidligt – og i det hele taget uinteressant – at dømme formater ude.

– Det viser jo bare, at musikforbruget ikke er sort/hvidt. At folk streamer og downloader betyder ikke, at de ikke også kan være interesseret i de fysiske formater som cd, kassette og vinyl, lyder det fra underdirektøren.

Og netop interessen for et bredt udbud af fysiske formater oplever de i pladebutikken Route 66 i København. Her kan man købe både cd’er, vinyler og kassettebånd.

– Vi oplever, at flere og flere kunstnere kommer forbi og spørger, om vi vil sælge deres kassettebånd, fortæller Kasper Fjord fra Route 66, der bladrer igennem samlingen af kassettebånd og understreger, at de alle har flotte covers og ikke er overspillede julebånd, der går i båndsalat efter én gennemspilning.

– Her er alt fra metal til punk, kristen folk og rock – det er ikke længere en bestemt genre, der benytter sig af kassetteformatet. For eksempel sælger vi Helmet Compass’ nye kassette; de var KarrierreKanonens udvalgte og spiller plain rock, forklarer Kasper Fjord, der tror så meget på formatet, at han til januar slår dørene op for sit nye musikselskab, der udelukkende udgiver musik på kassette.

Også Thomas Maagaard Dyekjær tror på formatet – ikke som en erstatning – men som en alternativ vej.

– Vi vil selvfølgelig altid kunne se nogle tendenser – men at tro, at vi kan erklærer formater for døde, og så ser vi dem aldrig igen – det er naivt. Music finds a way; musikken skal nok finde en vej, afslutter underdirektøren, der dog har ét problem med den nye tendens:

– Hvor har jeg lagt min walkman?

 

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare