Danskere i spidsen for ny lydteknologi

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Bragi_Dash_Front_tekst

Verdens første trådløse smart-høretelefoner, et høreapparat koblet til iPhone og en sensor, der omsætter bevægelse til lyd. Det er bare tre af de nyeste opfindelser, der lige nu tiltrækker sig opmærksomhed på markedet. Fælles for dem alle gælder, at de gennem lyd ønsker at gøre det lettere at leve – fra motionisten og den svagthørende til guitaristen. Men det er imidlertid ikke det eneste, de har tilfælles; bag alle tre opfindelser står nemlig danske iværksættere. 

Godt 11 millioner danske kroner er det blevet til på den amerikanske crowdfundingside, Kickstarter. Produktet, som på ganske få dage har fået millionerne til at rulle ind, hedder The Dash og er verdens første trådløse smart-høretelefoner. Bag opfindelsen står danske Nikolaj Hviid, der også er manden bag firmaet Bragi, der ligger i Tyskland.

– Forestil dig, at du har din egen skytsengel, som passer på dig, lyder det fra Nikolaj Hviid i præsentationsvideoen, der demonstrerer, hvordan de elegante, ledningsfrie in-ear høretelefoner – udover at afspille musik – også kan måle brugerens bevægelser gennem nogle sensorer og dermed måle alt fra hastighed og distance til hjerterytme og iltoptag.

At høretelefonerne er ledningsfrie og ikke skal kobles til en smartphone, gør dem velegnede netop i situationer, hvor man er i bevægelse; og der er ifølge idemageren ikke grænser for, hvad de små høretelefoner, der betjenes ved at slide hen over produktet, kan bruges til.

– De lytter til din krop, de passer på dig, de underholder og får dig til at yde mere, lyder det fra Nikolaj Hviid til de mange potentielle donationsgivere på The Dash’s Kickstarterside, hvor indsamlingen afsluttes 31. marts, og produktet forventes at blive leveret til de første kunder i oktober 2014.

Trådløs er ligeledes et nøgleord hos danske GN Resound, der i samarbejde med Apple har udviklet det første høreapparat, der kan afspille musik og tale direkte fra telefonen via en Bluetooth-lignende kobling.

Høreapparatet hedder Linx og udmærker sig ifølge Resounds pressemeddelelse ved at anvende den såkaldte 2,4 GHz-teknologi, som er det frekvensområde, hvor både Bluetooth og wifi holder til.

Også lytteroplevelsen optimeres i Linx, der – udover at kunne køre i flere dage uden opladning og have overflødiggjort den eksterne sender, som høreapparatsbrugere normalt har hængende om halsen – indeholder surround sound og et system, der støjfrit kan forstærke de frekvenser, der normalt ikke er hørbare for brugeren.

Der er også frekvenser på programmet hos den tredje danske opfindelse, ”The Accelerator”, som med en enkelt lille sensor, der placeres på en guitar og kobles til en effektmaskine kan omsætte bevægelse til lyd.

Bag opfindelsen står de to danske lyddesignere, Jakob Jørgensen og Ejvang Brandt, der med deres prototype tilfører en ekstra dimension til koncertoplevelsen – for både musiker og publikum. Ved hjælp af en enkelt bevægelse med armen, aktiverer guitaristen forskellige effekter – det kan være volume, delay, wah wah eller noget helt tredje.

Den lille sensor erstatter således – ikke mindst takket være den trådløse opkobling – det arsenal af pedaler, som mange guitarister slæber rundt på. Derudover giver det guitaristen endnu større frihed til at svinge spaden.

Det er innovativt, det er lyd, og så er det dansk. Alle tre ting glæder Gramex’ underdirektør, Thomas Maagaard Dyekjær.

– Lyd er så absolut en dansk spidskompetence, som glimrende illustreret af de tre eksempler. Vi har en lang tradition for at kunne noget med lyd, tænk bare på Brüel & Kjær og B&O. Fremtidens udfordring ligger imidlertid i, hvordan vi får fastholdt vores styrkeposition og ikke mindst får aktiveret det vækstpotentiale, som flere af os tror på, eksisterer inden for dansk lyd.  Løsningen kommer desværre ikke af velmenende snak fra fx politikere; der skal handling til. Vi skal have skabt en ”motor”, der kan nurse og drive endnu højere ambitioner ud af Danmarks undergrund af iværksættere inden for lyd.  Får vi skabt et sådant miljø, så tror jeg til gengæld på et væksteventyr for nichen, lyd, der vil gavne Danmark og dermed også vores medlemmer, den danske musikbranche, lyder det fra Gramex’ underdirektør.

Gramex startede sidste år i samarbejde med Aalborg Universitet projektet, SoundSenze, der med udgangspunkt i lyd som dansk spidskompetence, sætter fokus på standarder for digital lyd, herunder ikke mindst lydkvalitet i forhold til musik.

Læs mere om SoundSenze

 

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare