Danmark sætter nye lydstandarder

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Lydprojekt_pressebilledeDanmark kan blive de første nogensinde til at sætte en verdensstandard inden for digital lyd. Aktører på tværs af universiteter, private virksomheder og organisationer er gået sammen i et nyt forskningsprojekt “SoundSenze”, der skal skabe nye standarder for digital lyd, bedre musikoplevelser og nye digitale forretningsmodeller.

Bag projektet står Gramex, Steinway Lyngdorf, TC Group, Danmarks Rockmuseum og CMI – Aalborg Universitet i København, der lægger sig i selen for at løse den såkaldte lydudfordring, der lige nu sætter en stopper for rigtig meget højkvalitetslyd rundt om i verden.

Det er nemlig de færreste forbrugere, der får glæde af den lyd af hidtil uset høj kvalitet, som det er muligt at producere i dag, fordi musikoptagelserne og de lydkilder, der bruges til at afspille dem på, i mange tilfælde ikke udnytter de muligheder, der er inden for lydteknologi.

Ved blandt andet at udvikle en særlig verdensstandard for digital lyd vil SoundSenze gøre det muligt for forbrugere og udbydere at vælge forskellige kvalitetesniveauer af den ”samme” musikoplevelse – og på den måde sikre, at forbrugerne – verden over – har adgang til den dynamiske og varierede lyd, de efterspørger.

Det er ikke første gang, at Danmark går forrest, når det gælder nye verdensstandarder. Inden for mobilbranchen var det ligeledes Danmark, der stod i spidsen med NMT og GSM og skabte et telemekka i Norden med nogle af de største internationale succeser. Det er derfor med stor forventning, at parterne går ind i det nye lydprojekt, der ifølge Gramex’ direktør, John R. Kristensen betyder nye konkurrencemæssige fordele, nye arbejdspladser til Danmark og nye synergier på tværs af brancher.

– Vi ser dette samarbejde imellem universiteter og private aktører som en ny måde at tænke forretningsudvikling på i musikbranchen. Vi skal ikke kun skære os ud af krisen i musikindustrien, men derimod øge toplinjen; det gør vi blandt andet ved at skabe nye innovative produkter og tjenester. Dertil kommer, at vi med dette forsknings- og forretningssamarbejde ønsker at bygge bro på tværs af nye aktører og brancher; det har vist sig, at vi langt fra har udnyttet de synergier, der er potentiale til imellem fx dem, som producerer HI-FI udstyr og dem, som ”fylder” indhold i anlægget; men det vil et tættere samarbejde kunne rette op på, lyder det fra Gramex-direktøren.

Besøg SoundSenze.com

Læs pressemeddelelse

Læs artikel i Børsen: “Tæskehold vil bringe lyd på digital omgangshøjde”

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare