Beatleshår og bløde pigehjerter

– The police says don’t look out the window – you’ll excite them”.

Sådan svarede Ringo Starr i et interview i 1963, da en tv-journalist spurgte ham, om han og resten af bandet bevidst forsøgte at gejle deres fans op. Et eller andet gjorde de i hvert fald; The Beatles. I år er det 50 år siden, at bandet udgav deres første single “Love Me Do” og udløste den mani, der er gået over i verdenshistorien som den største og mest hysteriske. Men ikke alle troede på en Beatlemania, da drengene for første gang præsenterede deres musik. Gramex ser tilbage på bandet, der indførte beatleshår, udløste en ny fankultur og blev det mest sælgende nogensinde.

Det kan være svært at forestille sig i dag, at der på noget tidspunkt skulle være blevet sået tvivl om The Beatles’ potentiale. Men faktisk var der flere odds i mod Liverpool-drengene, der måtte kæmpe mod en stædig producer og en musikkultur, der pegede i en helt anden retning.

Havde det stået til producer George Martin, så havde The Beatles nemlig aldrig udgivet “Love Me Do” som sin første single i 1962, men i stedet for en ready made popsang. Han var ikke synderligt imponeret over drengenes eget nummer, men måtte efter massiv modstand fra  de fire bandmedlemmer bøje sig. The Beatles fik deres vilje og med den fulgte den største kommercielle succes nogensinde.

I virkeligheden var det ikke så mærkeligt, at produceren i første omgang nærede tvivl over for “Love Me Do”. Det var nemlig et nummer, der stak lidt ud. Med Lennons fremtrædende mundharmonika, en ultrasimpel tekst og en helt særlig, lidt skramlet livelyd adskilte “Love Me Do” og The Beatles sig fra de andre kunstnere, der dominerede medie- og lydbilledet, heriblandt Elvis, Frank Ifield og Cliff Richard. Alligevel lykkedes det drengene at kæmpe sig op på en 17. plads på de engelske hitlister i december 1962 – bare to måneder efter udgivelsen.

Og der tegnede sig et mønster. I Maj 1964 gik “Love Me Do” rent ind som nummer et på hitlisterne i USA.

Hvis der overhovedet var tvivl tilbage, blev den gjort til skamme, da The Beatles udgav sit første album “Please Please Me”, hvor også “Love Me Do” var med på tracklisten. Albummet blev solgt i flere millioner eksemplarer.

Et kometband var født, og Beatles-manien har eksisteret lige siden.

Hvis du vil læse mere om Beatles’ historie, kan du besøge Gramexmedlem Eigil Lego Andersens Facebookside; han har i anledningen af 50-året oprettet en hyldestside med informationer og billeder.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare