8.000 festivalgæster fra Novo nød godt af vores kunst

festival_lille

Af John R. Kristensen, adm. dir. Gramex

Til Novo Nordisks årsfest på Roskilde Dyrskue i 2013 spillede bl.a. Outlandish, Alphabeat, Thomas Helmig, Nephew, Everybody’s Talking, Mads Langer og Rasmus Nøhr – alle sammen medlemmer af Gramex.

De optrædende musikere har naturligvis fået deres honorarer for at stille op, men Novo Nordisk fastholder, at der er tale om en lukket fest og afviser derfor at betale for brugen af musikken – det vil sige for de værker, som kunstnerne har komponeret. Den gode nyhed er imidlertid, at byretten er af en helt anden opfattelse. Sagen har netop været i retten i Glostrup, og her blev det afgjort, at Novo Nordisk skal betale for brugen af musik, fordi et arrangement af denne størrelse på ingen måde kan antages at være af privat karakter. Novo Nordisk har nu anket dommen til landsretten – og et eller andet sted klinger det jo hult, at man i en Koncern med en milliardomsætning ikke vil betale til de kunstnere, som har frembragt de værker, som mere end 8000 ansatte festede til.

Dertil kommer, at Novo på lige fod med Koda og Gramex repræsenterer ”rettigheder”, som de til enhver tid selv forsøger at forsvare over for f.eks. kopiproducenter. Man fristes således til at sige, at Novo burde tage sin egen medicin. I hvert fald burde det ikke komme som den helt store overraskelse, at det ”produkt”, som lagde grunden for en fantastisk firmafest, også er beskyttet og skal honoreres.

Gramex bakker derfor Koda op i denne sag.

Når vi ser en udvikling, hvor firmafester går fra at være små, hyggelige arrangementer over en fadøl i baglokalet i en VVS butik – til at blive megafester med tusindvis af deltagere og store scener med kendte navne – så er vi forpligtede over for vores medlemmer til at indhente penge for brugen af deres produkter.

Vi ser derfor frem til at få fastslået byrettens dom i landsretten.

(12.02.15)

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare