4’33 minutters stilhed for Cage

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

Han er blevet kaldt én af de mest betydningsfulde kunstnere i det 20. århundrede. Han blev verdenskendt for sin opsigtsvækkende opførelse af værket 4’33, der udemærker sig ved fraværet af tilsigtet lyd, og så har han inspireret et utal af pianister til at smide diverse effekter fra isenkræmmeren ned i klaveret – det såkaldte præparerede klaver. John Cage fylder 100 år 5. september, og det fejres verden over – naturligvis også i Danmark.

Gramex har talt med to medlemmer, for hvem den kontroversielle kunstner har spillet en stor rolle.

Jeppe Zeeberg, pianist:

– Hans insisteren på, at alt lyd er musik, er ekstremt inspirerende – på samme tid med at det er enormt forvirrende og svært at få hold på. Det er interessant, at han på den ene side regnes for at være én af de helt store komponister i det 20. århundrede, mens han på den anden side i mange tilfælde slet ikke er blevet regnet for komponist, fordi hans idéer er så radikalt anderledes. Hele hans tilgang til lyd – at alt lyd kan bruges – peger i virkeligheden frem mod alt, hvad der sker nu med elektronisk musik.

Søren Kjærgaard, pianist:

– John Cage har åbnet vores ører mod stilheden og dermed også for de muligheder, de lyde og den rigdom, der er i stilheden – som, når man lytter efter, slet ikke er så stille endda. Og så har han har løsnet op for nogle af de stivheder, der omgiver os. Konventioner, som er overalt i samfundet – i ens opdragelse og skolegang, på ens arbejde, og som vi er så hurtige til at vikle os ind i, sidde fast i. Han har givet os nogle redskaber til at aflære nogle af de ting, løsne dem op. Deri ligger der også en nulstilling – og stilheden hænger meget sammen med den nulstilling: Kan vi opleve verden omkring os uden alt for meget rod i baggagen, og mere åbent. At der måske ikke er den store forskel på at gå en tur i skoven og plukke svampe og at lytte til et stykke musik.

Begge kunstnere hylder John Cage i forbindelse med 100-årsdagen. Du kan få mere information ved at besøge deres hjemmesider.

 

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare