3 gode råd til ministeren

Af Lis Raabjerg Kruse, Gramex

De fleste kender følelsen: Hvis bare politikerne havde spurgt mig, så ville verden se helt anderledes og bedre ud! Men det er de færreste, der bliver spurgt. Det blev Esben Weile Kjær; den kun 19-årige aarhusianer er blevet udvalgt til at indgå i et eksklusivt rådgiverpanel, der fremover skal rådgive kulturministeren.

Det er de færreste, der i en alder af 19 år kan skrive ”Kulturministerens rådgiver” på CV’et. Det kan Esben Weile Kjær. Han har tidligere arbejdet med politik og kultur, og ifølge ham er den unge alder ingen hindring – tværtimod.

– Jeg er meget interesseret i ungdomskultur og politik. Da jeg så, at der var en mulighed for at komme til at forstå systemet indefra og for at kunne repræsentere nogle stemmer, jeg ellers ofte synes bliver overhørt, var det oplagt for mig at slå til.

For mange andre ville jobbet som rådgiver på Christiansborg give lidt ekstra sved på panden og kræve en masse forberedelse, men ikke for Esben Weile Kjær; han har ikke planer om at læse ekstra op på de Radikales politik.

– Jeg går ud fra, at de har valgt mig for de holdninger og det syn på kultur, jeg har. Ideen med at få unge kræfter ind er netop at få et ungt syn på tingene og en diskussionen om, hvad kultur skal og kan for samfundet generelt.

Så mens hans jævnaldrende har travlt med at rådgive hinanden om fester, damer og matematikafleveringer, rådgiver Esben Weile Kjær om fremtidens kulturtiltag. Og han har allerede tre gode råd til ministeren.

– For det første skal der fordeles flere midler til selvstændige organisationer og kulturhuse, så man selv kan få lov til at skabe kulturlivet i stedet for kun at benytte sig af det. For det andet skal vi retænke måden, vi bruger statens kunstinstitutioner på – statsejede museer og teatre sluger store dele af budgetterne, men henvender sig ikke specielt meget til unge. Og for det tredje trænger der til at blive taget en diskussion om, hvor stor en rolle kunst og kultur skal spille i vores samfund for at kunne give den frihed, der er nødvendig både for dem, der skaber kulturen, men også for at kunne skabe en generel kulturel interesse og indsigt hos befolkningen.

Og Uffe Elbæk kan godt indstille sig på at få kamp til stregen, for den unge rådgiver har ikke i sinde at lade sig spise af med hvad som helst.

– Jeg kommer til at stille rigtig mange spørgsmål. Ofte fordi jeg sikkert ikke altid forstår, hvordan tingene fungerer, men også for at udfordre de beslutninger, der bliver taget. Jeg er måske lidt strategisk, men kun på en måde hvor jeg ønsker debat og refleksion.

Han glæder sig til at komme i gang med sit nye job, og han tror på, at han sammen med resten af rådgiverteamet kan være med til at gøre en forskel.

– Jeg har brug for at være i det, og mærke hvor jeg kan være med til at løfte i flok, og hvor jeg kan gøre den største forskel. For mig er det vigtigste, at der bliver skabt og prioriteret sådan, at der sker den størst mulige kulturelle vækst, og at man kulturpolitisk tør være visionær igen og tage nogle beslutninger, som måske ikke ligger lige til højrebenet, men til gengæld skaber et mangfoldigt kulturliv.

I alt søgte 284 unge under 25 år om at blive kulturministerens nye rådgiver – Esben Weile Kjær kom igennem nåleøjet og til spørgsmålet om, hvor længe han regner med at sidde på posten, giver han et ægte politikersvar.

– Så lang tid regeringen sidder ved magten, går jeg ud fra.

FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintShare